MOMIROVIĆ SAOPŠTIO VAŽNE PODATKE: NR Kina je za deset godina uložila 5,5 milijardi dolara u srpsku privredu

Novosti online

30. 04. 2024. u 17:21

NR Kina se nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije, i najvećim investitorima, a u srpsku privredu, u periodu od 2014. do 2023.godine uložila je 5,5 milijardi dolara, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas održan Medijski i naučnoistraživački seminar Republike Srbije i NR Kine u organizaciji Instituta Sinhua.

МОМИРОВИЋ САОПШТИО ВАЖНЕ ПОДАТКЕ: НР Кина је за десет година уложила 5,5 милијарди долара у српску привреду

Foto: MUST

- Dodatni impuls unapređenju bilateralne trgovinske saradnje pružiće liberalizacija spoljne trgovine između naše dve zemlje omogućena nedavnim potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine - istakao je ministar Momirović i dodao da je NR Kina u 2023. godini bila naš drugi spoljnotrgovinski partner sa ukupnim iznosom razmene od 6,1 milijarde dolara, a ujedno i naše sedmo izvozno tržište sa učešćem od 4% u ukupnom srpskom izvozu.

- Robna razmena odvija sa stalnim trendom uvećanja obima i za poslednjih 10 godina ukupna vrednost robne razmene povećana je 4 puta. Naš izvoz u NR Kinu je u poslednjih 10 godina povećan nešto više od 87 puta - podvukao je ministar Momirović.

Foto: MUST

Zajednička realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata, povećanje obima investicija i trgovinske razmene, deo su šireg konteksta unapređenja kako bilateralne saradnje naše dve zemlje, tako i pozicioniranja na međunarodnoj ekonomskoj sceni, uz sprovođenje u delo ideje „Novog puta svile“.

- U tom cilju, zajedno sa našim kineskim partnerima gradimo i „Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin“, a današnja manifestacija sa uglednim izlagačima predstavlja odličnu priliku  da se dodatno intenzivira saradnja na svim nivoima, i na taj način doprinese društvenom i ekonomskom boljitku građana - zaključio je Momirović.

BONUS VIDEO: Hrvat iz Bundestaga: Strašno smo pritisnuli Vučića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!