TRI DECENIJE BEZ SENE: Sećanje na legendarnog vozača Formule 1, trostrukog šampiona, najvećeg svih vremena

S. Rajić

01. 05. 2024. u 10:13

PROŠLE su tri decenije od tragične smrti legendarnog Ajrtona Sene. Vreme neumitno teče poput reke, ali uspomene na globalnog superstara, koji je tada imao 34 godine i bio smatran za najboljeg automobilistu svih vremena, ne plivaju u zaborav.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ БЕЗ СЕНЕ: Сећање на легендарног возача Формуле 1, троструког шампиона, највећег свих времена

Foto Arhiva

Sa tugom, setom i pomešanim osećanjima svakog 1. maja od tužne 1994. godine, ljubitelji auto-moto sporta odaju poštovanje genijalnom Brazilcu, idolu mnogih generacija, koje su stasale u međuvremenu. Da ne beše kobnog incidenta u krivini "Tamburelo" na stazi "Enco i Dino Ferari" pokraj Bolonje, mit o "kišnom čoveku", do tada trostrukom prvaku sveta, pobedniku 41 Velike nagrade u Formuli 1, bio bi još snažniji. Mlađim naraštajima ostaje da u mnogobrojnim dokumentovanim video-zapisima uživaju u vanvremenskim veštinama majstora za volanom.

Jednostavno, nerv za trkanjem i brzinom bio mu je urođen u krvi. Oduševljavao je Sena vožnjama još od 1984, kada je prvi put sedeo u kokpitu bolida. Neustrašiva, beskompromisna mentalna gromada, prvi put je baš na toj VN San Marina pre 30 godina, pokazala da je ipak od krvi i mesa.

Krenuvši iz doma u portugalskom gradiću Faro 96 sati pre trke (mesto je izabrao, jer mu lokalci nisu smetali, iako su znali ko je), sa usputnim stanicama u Minhenu i Milanu zbog poslovnih obaveza, došao je na stazu sa namerom da zaustavi tada mladog i prespektivnog Mihaela Šumahera u Benetonu. Sa zaostatkom u prvenstvu, bez mnogo vere u mašinu Vilijamsa, iako mu je ekipa obećala poboljšanje. Prve pukotine poput naprsnutog stakla u samopouzdanju počele su da se pojavljuju već u petak, kada je u očajanju u garaži na monitoru gledao stravičan udes svog zemljaka Rubensa Barikela, koji se na sreću nije završio fatalno.

Dan kasnije, čovek koji je nekoliko godina ranije usred viteške borbe sa Prostom izgovorio "ako ne tražite prostor koji vam se ukazuje, onda više niste vozač", suočio se sa ozbiljnim sumnjama u sebe i plašio se za bezbednost. U vrtlog crnih misli bacio ga je još jedan incident, ali sa tragičnim posledicama Austrijanca Ronalda Racenbergera.

Raspitujući se za posledice udesa, kod renomiranog neurohirurga i glavnog medicinskog čoveka "cirkusa" Sida Votkinsa, Britanac mu je poručio:

- Ajrtone, zašto se ne povučeš iz trke? Mislim da ne bi trebalo da voziš. Zapravo zašto se obojica ne povučemo? Bio si šampion tri puta, još uvek si najbrži vozač. Hajdemo u penziju i da idemo i na pecanje - otkrio je Votkins šta je govorio Seni pre tragedije.

Međutim, čak ni reči dobrog prijatelja nisu bile dovoljne da ga razuvere. Želeo je da bude heroj, kao što je to bio u očima svojih Brazilaca. Sa unapred pripremljenom zastavom Austrije u čast Racenbergera seo je u bolid, ne pretpostavljajući da ide pravo u raj.

Trka u znaku tužnih sećanja 

ORGANIZATORI predstojeće VN Emilije Romanje (17-19. maj) na stazi gde je tragično Sena nastradao, planiraju niz specijalnih podsećanja na Ajrtona. Takođe, očekuje se preko 200.000 ljudi tokom trkačkog vikenda, koji će obići Brazilčevu bistu kod krivine gde je nastradao.

BONUS VIDEO: Geri Lineker: Džud Belingem je pravi vođa, napravio je sjajan potez

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove