Mišustin, koji je na funkciji vršioca dužnosti premijera, zahvalio je poslanicima na tome što su odobrili njegovu kandidaturu, koju je prethodno predložio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Za ovu odluku glasalo je 375 poslanika, a 57 je bilo uzdržano. Niko nije glasao protiv.

Ranije tokom dana, podsetimo, Mišustin se sastao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je istakao da smatra da bi Mišustin trebalo da ponovo postane premijer, budući da je vlada, sa njim na čelu, uspela da postigne velike rezultate i to u teškim vremenima.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin poručio je da će se 13. maja birati zamenici premijera, a da će se 14. maja razmotriti kandidature ministara.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ovo će biti prvi put u istoriji moderne Rusije da će Državna duma učestvovati u formiranju sastava Vlade – odobriće predsednika vlade, njegove zamenike i savezne ministre.

Podsetimo, odmah nakon inauguracije predsednika Ruske Federacije 7. maja, kabinet ministara pod rukovodstvom Mišustina podneo je ostavku novom šefu države. Takva procedura predviđena je zakonom, a premijer i ministri nastavljaju da vrše svoje stare funkcije dok ne bude bila odabrana nova vlada, prenosi "RT".

Ko je Mihail Mišustin - biografija

Mihail Vladimirovič Mišustin rođen je 3. marta 1966. godine u ruskoj prestonici Moskvi.

Diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gde je završio i postdiplomske studije.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Godine 1998. pridružio se državnoj službi kao pomoćnik za informacione sisteme računovodstva i kontrole poreskih plaćanja pri Federalnoj poreskoj službi.

Nakon toga radio je kao zamenik ministra Ruske Federacije za poreze i namete, bio je na mestu šefa Savezne agencije za katastar i nekretnine pri Ministarstvu ekonomskog razvoja, šefa Savezne agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Po zanimanju je ekonomista i bio je na čelu Federalne službe za poreze od 2010. godine. Na funkciji premijera Rusije se nalazi od 16. januara 2020. godine, a predložio ga je predsednik Vladimir Putin.

Oženjen je Vladlenom Mišustinom, imaju trojicu sinova.

Pre nego što je postao premijer, Mišustin je bio nepoznat široj javnosti iako je napravio značajne rezultate kao šef poreske službe - za deceniju koliko je proveo na tom radnom mestu, sprovedena je tehnološka modernizacija, dok se priliv u budžet utrostručio. Sprečio je poreske prevare zbog kojih je država gubila 16 milijardi dolara godišnje.

Foto: Tanjug/AP

 

 

S predsednikom Putinom deli ljubav prema hokeju. Član je Noćne hokejaške lige, amaterske organizacije osnovane na Putinovu inicijativu 2011. i član nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA.

Rusko izdanje magazina „Forbs” 2015. rangiralo ga je kao 54. najbolje plaćenog državnog službenika s godišnjom platom od oko 181 milion rubalja (2,7 miliona evra). NJegova supruga je u istom periodu prijavila 47,7 miliona rubalja (700.000 evra).

Poslednji dostupni podaci o prihodima za 2018. pokazuju da je zarađivao 18 miliona rubalja, odnosno oko 260.000 evra.

Procedura imenovanja premijera

Prema Ustavu Rusije (članovi 83 i 111), predsednik imenuje šefa Kabineta ministara nakon što njegovu kandidaturu odobri Državna duma.

Predsednik mora da predloži kandidata za mesto premijera najkasnije dve nedelje nakon što preuzme dužnost ili posle ostavke vlade.

Foto: Profimedia

 

 

Državna duma ima nedelju dana da razmotri predloženu kandidaturu. Poslanici mogu ili da odobre ili odbace kandidata kojeg je predložio predsednik.

U drugom slučaju, predsednik može da predloži novog kandidata ili da ponovo predloži istog. Ako Duma tri puta odbije kandidate koje je predložio predsednik, ovaj drugi može sam da imenuje premijera.

BONUS VIDEO: