AS NA JEDNOJ STRUNI: Vrhunski guslar Goran Perović Cuca baštinik srpske tradicije

V. KADIĆ

01. 05. 2024. u 07:45

GOTOVO da nema kuće na prostoru Crne Gore, Hercegovine, Romanije, Šumadije, Kosova i Metohije gde se zvuk gusala ne čuje. Srpske gusle su svoj put u Evropu prokrčile pre više od dva veka kada im se divio tadašnji krem evropskog pesništva. Baštinu koju su pokolenjima ostavili usmeni pevači nasledili su Radovan Bećirović Trebješki, Božo Đuranović i Živojin Đukanović Zvicer, a u novije vreme Slavko Perošević, Žarko Bojić, Rajo Jovanović.

АС НА ЈЕДНОЈ СТРУНИ: Врхунски гуслар Горан Перовић Цуца баштиник српске традиције

Privatna arhiva

Jedan iz plejade vrhunskih guslara je Goran Perović Cuca iz Nikšića, koji se okitio titulom šampion Crne Gore, ali i mnogim drugim odličjima. Njegov uspon počeo je sa prvim CD-om i pesmom "Pivska vila" koju je napisao Žarko Bojić, posvećen svetoj mučenici Jagliki Pivljanki (Adžić).

- Ona je stradala u pivskom pogromu u Drugom svetskom ratu kada je zločinačka SS divizija Princ Eugen napravila stravične zločine u tom kraju kada je stradalo 1.290 Pivljana, a samo iz porodice Blagojević - njih 250. Stradala je i Jaglika, sveta devojka, koja nije dozvolila da je krvnici obečaste, već im se istrgla iz ruku i skočila u vatru u kolibu u kojoj su goreli njeni iz familije. Njeno telo je sagorelo, a duša vaskrsnula - priča Perović s ponosom ističući da je njegova karijera upravo krenula sa pesmom o ovoj svetiteljki Srpske pravoslavne crkve. - I pesma "Pod stoletnim maslinama" istog autora obeležila je Goranovu karijeru.

Velikog odjeka imala je pesma o patrijarhu Pavlu, kao i o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju. Kao učesnik litija za odbranu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori inspirisan biblijskim scenama opevao je i te događaje o kojima je brujao svet.

Nikšić perjanica guslara

PEROVIĆ s ponosom ističe da je Nikšić perjanica srpskih guslara. Sa toga prostora su, kako navodi, stvoreni prvaci pevanja uz gusle i najveći guslari poput Branka Perovića, Miša Vujovića, Boška Vujačića, Đorđa Koprivice, Milomira Miljanića, Stevana Miša Popovića, Veljka Đuranovića, Slavka Goranovića, Baća Todorovića, Đura Krsmanovića, Labuda Tomića i mnogih drugih. Nikšić je dao najveće epske pesnike, a mlađi naraštaji slede ono što su im velikani ostavili kao baštinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao