NAGLI RAST JE BOLAN ALI NORMALAN: Savet lekara - Važno je da roditelji prepoznaju simptome kod deteta

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

30. 04. 2024. u 07:30

BOL koji se javlja simetrično u obe noge u dečjem uzrastu najčešće je bol rasta. Ovi bolovi nakon izvesnog vremena prolaze spontano, ali važno ih je prepoznati, jer kasno prepoznavanje naglog izrastanja može da uzrokuje razvoj komplikacija.

НАГЛИ РАСТ ЈЕ БОЛАН АЛИ НОРМАЛАН: Савет лекара - Важно је да родитељи препознају симптоме код детета

Foto: Shutterstock

U intervjuu za "Novosti" docent dr Siniša Dučić, ortoped i direktor Univerzitetske dečije klinike u Trišovoj, kaže da je brzi rast kod dece česta pojava u kliničkoj praksi svakog pedijatra ortopeda:

- Nagli rast se javlja kod oba pola, ali nešto češće u ambulanti imamo na pregledu devojčice. Postoje dva fiziološka pika naglog rasta u detinjstvu, prvi u periodu od treće do pete godine, a drugi u periodu od osme do dvanaeste godine.

* Zašto devojčice češće ulaze u fazu kada brzo izrastaju?

- Kod devojčica brzi rast kreće nešto ranije u odnosu na dečake, pre svega zbog hormonskog statusa. Mada, dečaci imaju nešto veći potencijal rasta u odnosu na devojčice, ali kod njih pubertet počinje malo kasnije i samim tim rastu duži vremenski period. Sve to je uslovljeno upravo pomenutim hormonskim statusom. Nakon javljanja prve menstruacije kod devojčica, rast kod njih traje još oko dve godine. Kod dečaka, pak, hormonski status je drugačiji, lučenje muških polnih hormona je drugačije, njihova koncentracija u krvi se postepeno povećava, i samim tim, dečaci rastu duže. Pojava sekundarnih polnih odlika kod oba pola najavljuje skori završetak rasta.

FOTO: Arhiva novosti

dr Siniša Dučić

o Od čega zavisi koliko brzo će dete da raste i izraste?

- Rast, kao takav, predisponiran je genetskim potencijalom svakog deteta. Naime, mi nasleđujemo predispoziciju za određenu visinu, koja, po nekom pravilu, podrazumeva srednju visinu roditelja.

o Do kojih posledica dovodi nagli rast?

- Nagli rast uglavnom ne pričinjava smetnje detetu, ali može dovesti do brojnih tegoba. Najčešći su bolovi. Uglavnom se javljaju u kolenima, pre svega u zatvorenim jamama i mišićima potkolenica i mogu imati karakteristike noćnih bolova. Javljaju se najčešće u obe noge istovremeno. Bolovi rasta uglavnom prolaze spontano, uz masažu i relaksaciju. Zato je vrlo važno uzeti dobru anamnezu, uraditi pregled i osnovne analize kako bismo isključili neko ozbiljnije stanje. Sam podatak od deteta i roditelja da se javljaju obostrano je vrlo sugestibilan da se radi o bolovima rasta, koji spontano prolaze i nije potrebno aktivno lečenje, kao ni ograničenje aktivnosti.

Sistematski pregledi

* Koliko su sistematski pregledi značajni za uočavanje problema sa rastom kod dece?

- Ogroman je značaj, jer upravo se na tim pregledima uvidi da li dete ima deformitete kičme, grudnog koša i nogu, i kog su stepena. Oni su značajni jer su pravovremeni, tako da se redovnim sistemstkim pregledima sprečavaju pojave komplikacija naglog rasta.

o Da li je bol jedina tegoba?

- Prilikom brzog rasta može se javiti još bolnih stanja, kao što su, između ostalog, osteohondroze. Osteohondroze u predelu kolena i petne kosti najčešće mogu praviti tegobe u smislu bolova. U tom slučaju nije potrebno posebno ograničenje aktivnosti, osim u trenutku bola, već je dovoljno rasterećenje bolnog segmenta koje rešava tegobe. Osteohondroze su samoograničavajuća stanja, i u proseku nakon godinu, dve dana dolazi do njihovog potpunog povlačenja.

o A, pojava deformacija?

- Sa ubrzanim rastom nekada se manifestuju deformiteti kičmenog stuba i grudnog koša, zato je važno prilikom pregleda dete kompletno pregledati - ekstremitete, grudni koš i kičmeni stub. U slučaju da se otkriju bolesti kičmenog stuba po tipu skolioze treba sprovesti lečenje koje u zavisnosti od stepena deformiteta kreće od fizikalne terapije, ortoza za kičmeni stub, a kod najtežih deformiteta ponekad se savetuje operativno lečenje. U slučaju da kod neke dece postoji krivljenje kolena po tipu O i X nogu, u ovom periodu dolaze u obzir minimalno invazivne hirurške procedure, takozvane privremene epifiziodeze, da bi se postojeći deformiteti ispravili.

o Koliko hormon rasta utiče na to da dođe do naglog rasta?

- U retkim slučajevima, izražen nagli rast može biti posledica preteranog lučenja hormona rasta, te je dete u tom slučaju neophodno uputiti dečjem endokrinologu u cilju adekvatnog lečenja. Takva deca su veoma visoka, prevazilaze u značajnoj meri percentilne krivulje rasta i često se otkrivaju na rutinskim pregledima pedijatra i kao takvi retko dolaze na inicijalni pregled ortopeda. Ako ipak dođu kod dečjeg ortopeda, nakon ortopedske evaluacije, šaljemo ih na dalji tretman kod dečjeg endokrinologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)