I GENETIKA ODREĐUJE ULAZAK U MENOPAUZU: Ginekolog savetuje - Kako da žene lakše prevaziđu ove promene

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 05. 2024. u 07:00

PROMENE raspoloženja, nekvalitetan san, nesanica, nedostatak koncentracije, depresija, osećaj slabosti,smanjena seksualna želja, promene u kvalitetu kože, kose zaboravnost, osilacije krvnog pritiska, oticanje, zadržavanje vode, celulit, višak kilograma, crvenilo, napadi vrućine i preznojavanja, učestale infekcije bešike, problemi sa nekontrolisanim uriniranjem, suvoća vagine, bolni i neprijatni odnosi, kostobolja, bol u zglobovima... samo su neki od mnogobrojnih simptoma koji prate prirodan proces starenja kod žena, odnosno ulazak u menopauzu.

И ГЕНЕТИКА ОДРЕЂУЈЕ УЛАЗАК У МЕНОПАУЗУ: Гинеколог саветује - Како да жене лакше превазиђу ове промене

Foto Shutterstock

U intervjuu za "Novosti" profesor dr Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo, i načelnica dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" kaže da pojedine žene imaju takvu genetiku da ranije ulaze u menopauzu, ali i da način života na to utiče:

- Pušenje, specifični režimi ishrane, intenzivna fizička aktivnost, ektremni napori, specifični poslovi, rad sa hemikalijama i u zoni zračenja mogu da utiču na vreme pojave menopauze pored genetskog faktora. Istovremeno i operacije na jajnicima mogu ubrzati ulazak u menopauzu.

FOTO: Privatna arhiva

o U kojim godina žene u Srbiji, prosečno gledano, ulaze u menopauzu?

- To je kod nas oko 52. godine života. Naravno, poslednjoj menstruaciji prethodi višegodišnji period u kome se ciklusi menjaju i osciliraju i po učestalosti, i po kvalitetu. Individualno je kod svake žene. Menopauza se može proglasiti tek kada od poslednje menstruacije prođe duže od godinu dana, a da žena nije imala ciklus. Period pre menopauze naziva se perimenopauza i on uglavnom počinje neprimetno, i do deset godina pre same menopauze. Žene često ne prepoznaju da su promene u njihovom životu upravo posledica ulaska u ovaj period. Nekako tek kada ciklusi počnu da izostaju ili da se javljaju po više puta mesečno i pojave se napadi vrućine i noćnog znojenja počinje da se misli na ovaj period.

o Može li se unapred znati kako će koja žena proći kroz ovu životnu fazu?

- Ne može se predvideti kako će koja žena proći kroz ovaj period. Ukoliko žena prihvati da je ovo vrlo izazovno, ali normalno i očekivano vreme i blagovremeno prilagodi svoj život periodu u kome je, svakako će lakše proći kroz njega. Potrebno je možda više nego ikada voditi računa o fizičkoj aktivnosti i izbalansiranoj ishrani za koju vam nisu potrebni veliki saveti osim onih bazičnih preporuka o umerenosti i mediteranskoj kuhinji, vedrim mislima i boravku u prirodi, dobroj hidrataciji i individualnoj suplementaciji.

Nema instat rešenja

o Može li i žena u menopauzi da bude zadovoljna i bez tegoba?

- Žena u menopauzi je žena koja uz stručnu pomoć može da bude zadovoljnija i oseća se bolje nego ikada u svom životu i da vodi izuzetno kvalitetan život. Nema čarobnog štapića, nema čarobne tablete ili hormona, nema instant terapije, proces je kompleksan i zahteva i takav pristup. Ali, trebalo bi verovati u život i biti otvoren za sve što savremena medicina zasnovana na dokazima može da pruži.

o A primena hormonske terapije?

- Svakako da je primena hormonske supstitucije sastavni deo našeg svakodnevnog rada i ne bežimo od primene ove terapije kad smatramo da je to potrebno i kada su isključena stanja i oboljenja koja su kontraindikacija za njenu primenu. Postoji i biljna terapija, biosimilari i različiti preparati koji se reklamiraju kao prirodni i bezbedni. Moj stav i preporuka je da se nikada ovakvoj terapiji ne pribegava bez konsultacije sa ginekologom jer i prirodni preparati mogu biti vrlo potentni i inicijalno možda i pomognu, ali kasnije problemi mogu biti i veći ako se nekontrolisano konzumiraju.

o Dakle, u vreme ovih promena žene bi trebalo da idu redovno kod ginekologa?

- Naravno, jer imamo veoma široku paletu mogućnosti kojima možemo pomoći našim pacijentkinjama da se i u ovom periodu osećaju dobro, zadovoljno, da budu shvaćene i da razumemo njihove potrebe. Ne treba bežati ni od terapije antidepresivima kada za to postoji indikacija. Lokalna terapija hijaluronom, probioticima, lokalnim hormonima, laserom, radiotalasima i svetlosna terapija su samo neke od mogućnosti koje mogu popraviti simptome genitourinarnog menopauzalnog sindroma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove