ČADEŽ I RAFUNA: Od Berlina tražimo jaču podršku uklanjanju barijera poslovanju

Novosti online

10. 04. 2024. u 09:34

PREDSEDNICI Privredne komore Srbije i Privredne komore tzv. Kosova Marko Čadež i Ljuljzim Rafuna razgovarali su danas u Berlinu sa Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan o prevazilaženju izazova i prepreka sa kojima se suočavaju privrednici u regionu.

ЧАДЕЖ И РАФУНА: Од Берлина тражимо јачу подршку уклањању баријера пословању

Foto: Boban Ristić

- Nešto više od nedelju dana posle našeg sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, danas smo se u Berlinu sastali sa Saracinom da ukažemo na probleme sa kojima se naše poslovne zajednice susreću u svakodnevnom radu. O političkim problemima govori se dosta, a sve manje čujemo šta privrednici na terenu moraju da rešavaju, kako bi uspešno radili - izjavio je Čadež posle sastanka.  

Ocenjujući da se na polju političkog dijaloga malo toga dešava, Čadež je istakao da je sa Rafunom došao da zamoli i nemačku vladu da počne aktivnije da radi sa donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu, da oživi Berlinski proces i pomogne da se ubrza uključivanje regiona u jedinstveno evropsko ekonomsko tržište.

Po rečima Čadeža, ostalo je dosta otvorenih pitanja i nerešenih problema, kao što je neobjašnjiva zabrana prometa robe iz Srbije na Kosovo. Za taj potez Prištine ni u Berlinu nemaju razumevanja ali se stvari ne rešavaju, ukazao je Čadež.

- I predsednik Privredne komore tzv. Kosova i ja pokušavamo da na sve moguće načine motivišemo i političare i donosioce odluka u vodećim zemljama da je veoma važno ne samo za Prištinu i Beograd već za celokupnu evropsku ekonominu da se rešenja traže. Mi smo ponudili podršku poslovnih zajednica da zajedno radimo na otklanjanju prepreka, kako bi, dok pregovori traju i dok se traži političko rešenje, kompanije mogle normalno da posluju, zarađuju, zapošljavaju, kao i da dolaze nove investicije. To je ono što mi želimo - istakao je predsednik PKS.

Dodaje da ga sa Rafunom povezuje ista poslovna filozofija, a to je šta je ono što je zajedničko, a ne ono što nas razlikuje.

- I to je ovde bila naša poruka u Berlinu: Molimo vas uradite više, jer imate i te kako dovoljno moći, dovoljno snage da možete mnogo više nego što je sada na delu - poručuje predsednik PKS.

- Tražili smo podršku, kao i da budemo partneri u sprovođenju svih sporazuma koje moramo da implementiramo na Zapadnom Balkanu, jer KIFZB6 proizilazi iz Berlinskog procesa - rekao je Rafuna posle sastanka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!