Više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije na sajmu Vinitaly u Veroni

Novosti online

15. 04. 2024. u 12:00

POSETIOCI sajma Vinitaly u Veroni, ali i profesionalci, mogu da probaju više od 240 vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a prvi put ove godine na ovom prestižnom sajmu, zastupljeni su i naši proizvođači rakija i gastronomski specijaliteti, kaže Marko Obradović, direktor Sektora marketinga i edukacije Privredne komore Srbije.

Више од 240 вина из Србије, Северне Македоније и Албаније на сајму Vinitaly у Верони

Foto: Boban Ristić

Posebnu poslasticu kako za posetioce, tako i za učesnike, predstavlja prezentacija manifestacije Food vision by Open Balkan i kuvarski specijaliteti koji su već privukli veliku pažnju.

- Naš cilj je da predstavimo naša vina ali i sajam ”Wine vision by Open Balkan” koji će se održati u novembru ove godine u Beogradu. Oko 1200 velikih kupaca je danas u Veroni u potrazi, pre svega, za italijanskim vinima, ali naš cilj je da nametnemo i predstavimo naša vina - ukazuje Obradović.

On je naglasio da vinska industrija Srbije i Otvorenog Balkana nastavlja sa kontinuiranim nastupima na svetskim sajmovima.  „Posle učešća u Dizeldorfu, ovde smo po drugi put na prestižnom italijanskom sajmu vina u Veroni, a nakon ovog sajma planiramo nastup na sajmovima vina u Londonu i Šenženu, a krajem godine i u Šangaju“, rekao je Obradović.

Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije ocenio je da je za vinsku industriju Srbije  veoma značajan nastup u Italiji, jer predstavlja priliku kako za male i srednje, tako i za velike vinare, da unaprede prisustvo na svetskom tržištu, ali i prilika za našu gastronomiju i rakiju.

- Naša vinska industrija je u velikom usponu, čemu je u velikoj meri doprineo koncept regionalnog predstavljanja  koji je na drugom nastupu u Veroni proširen predstavljanjem rakija i gastronomskih čari Balkana u Italiji, koja je kulinarska i vinska sila.

- Na italijanskom ali i svetskom tržištu najviše šansi imaju  naša domaća vina od sorti tamjanika i grašac, ali i druge sorte, kao i naša šljivovica i druge voćne rakije.

Prema rečima Rajte, zahvaljujući saradnji sa Vinitaly, unapredili smo nastup na svetskim tržištima, a čitav koncept regionalnog predstavljanja vinara doprineo je proboju u Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu, ali i Britaniju i Kinu.

Novinari i profesionalni posetioci sajma imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa različitim teroarima i autentičnim sortama koje rastu u balkanskim vinogorjima na masterklasu pod nazivom Otkrijte vina Balkana - Sorte i teroari Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Masterklas će biti održan u utorak 16. aprila u 10 sati a vodiće ga Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i vinski kritičar i sudija.

Privredna komora Srbije, uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, Razvojne agencije Srbije, Saveza vinara i vinogradara Srbije, Saveza proizvođača rakije Srbije i Beogradskog sajma organizovala je  ”Wine vision by Open Balkan” štand na sajmu Vinitaly u Veroni, na kojem se od 13. do 17. aprila predstavljaju vodeća vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima