PRODUŽEN ROK: Prijavljivanje za besplatne udžbenik Ministarstva prosvete do 26. aprila

B.B.

23. 04. 2024. u 18:30

Ministarstvo prosvete produžilo je rok do 26. aprila za prijavu za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje dodeljuje Ministarstvo prosvete, a koje su osnovne škole izabrale za školsku 2024/2025. godinu

ПРОДУЖЕН РОК: Пријављивање за бесплатне уџбеник Министарства просвете до 26. априла

Foto: Z. Rajić

Od ove godine, ministratstvo je proširilo  kategorije učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike i to na đake koji boluju od retkih bolesti,  ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i decu iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Kao i prethodnih godina, pravo na besplatne udžbenike za školsku 2024/2025. godinu ostvaruju i:

Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći);

Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2)

Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3.

Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, a kojima je potrebno prilagođavanje (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format);

Učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, s tim da navedeno pravo ostvaruje dete/deca koja su učenici osnovne škole. Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete/deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja;

Učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Škole preko odeljenjskih starešina i učitelja, putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obaveštavaju roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.

Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:

U prvom ciklusu (1- 4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;

U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)