OVO JE KINESKI SUPER-NOSAČ AVIONA: FUJIAN pandan američkim grdosijama plovi na pomorska ispitivanja (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 05. 2024. u 07:11

TREĆI kineski nosač aviona FUJIAN predat je na nautička ispitivanja. Ima deplasman od 80.000 tona i jedan je od najmoćnijih plovila te vrste na svetu.

ОВО ЈЕ КИНЕСКИ СУПЕР-НОСАЧ АВИОНА: FUJIAN пандан америчким грдосијама плови на поморска испитивања (ВИДЕО)

Foto: Iks

Opremljen je elektromagnetnim katapultom koji omogućava poletanje većih aviona. U planu i četvrti nosač. Kinezi ne odsutaju od koncpeta razvoja vlastitih nosača aviona uz prisustvo raketnih sistema Dong-Feng, poznatih i kao „ubice nosača aviona“.

Najmlađi kineski nosač aviona, ujedno i najmoderniji i najveći, predat je na nautička ispitivanja. Reč je o prvom plovilu klase Tip 003. Šangajsko brodogradilište je na ovom projektu prvi put implementiralo rešenje katapulta koji asistira pri poletanju aviona. Ovaj princip omogućava poletanje znatno većih aviona, što nosač čini smrtonosnim sa znatno većim radijusom. Nosač aviona je građen oko 6 godina.

Kinezi intenzivno rade na razvoju Treće udarne grupe, koja će biti okupljena oko ovog nosača. Kina ne odustaje od razvoja nosača aviona, pa je do 2030. predviđena i predaja 4. nosača aviona. Kina ima ima razvijene i sisteme koji se popularno zovu „ubice nosača aviona“. Reč je o sistemima Dong-Feng 21D , koji naročito brinu njihove rivale u Južnom kineskom moru.

Nosač aviona koji je danas krenuo na ispitivanja je iz ranga super-nosača. Samo su američki nosači aviona sa većim deplasmanom. Za sada nisu poznati detalji vezani za naoružanje koje će se naći na nosaču aviona. Radarski sistem je takođe nepoznanica. U jeku sve veće polarizacije među silama i tenzija oko Tajvana, FUJIAN će svakako biti jaka karta u rukama kineske mornarice.

Taktičko-tehnički podaci nosača aviona FUJIAN:

Klasa: Tip 003

Dužina: 316 metara

Deplasman: 80.000 tona

Sistem poletanja: CATOBAR (katapult i sajle pri sletanju)

Kapacitet aviona: do 60 aviona (i helikoptera)

Posada: 2000 ljudi (1000 avijatičara)

Brzina: 31 čvor

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima