"SMIRENJE JE PUT KOJI NAS VODI U TAJNU CARSTVA NEBESKOG": Patrijarh Porfirije na Veliki četvrtak bogoslužio u crkvi Ružici

Tanjug

02. 05. 2024. u 15:17

NjEGOVA Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na Veliki četvrtak, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice - crkvi Ružici na Kalemegdanu, objavljeno je na sajtu Srpske parvoslavne crkve.

СМИРЕЊЕ ЈЕ ПУТ КОЈИ НАС ВОДИ У ТАЈНУ ЦАРСТВА НЕБЕСКОГ: Патријарх Порфирије на Велики четвртак богослужио у цркви Ружици

Foto: SPC

Po završetku svete Liturgije, patrijarh Porfirije se obratio vernom narodu i tom prilikom pojasnio suštinu i poruku današnjeg praznika.

- Danas, na Veliki četvrtak, Gospod najpre pokazuje da je smirenje najbolji put, ili bolje reći, jedini ispravni put, jedini ispravni način postojanja… Smirenje je put koji nas vodi u tajnu Carstva Nebeskog i smirenje je uvek i isključivo samo izraz velike ljubavi - rekao je patrijarh i podsetio da se na današnji dan desio događaj koji je neizmerno važan za Crkvu koju razumemo kao Telo Hristovo, a to je Tajna Večera.

- Gospod je rekao da izvan svete Liturgije nema punoće života, nema mogućnosti spoznaje punoće i lepote Carstva Božjeg i večnosti. Zato sve treba da ima svoje izvorište i svoj uvir u svetoj Liturgiji - rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je takođe podsetio na primer koji nam je Hristos dao u Getsimanskom vrtu, pokazujući tako punoću svoje ljudske prirode, kao i njenu slabost i strah od stradanja i smrti, ali ujedno dajući i nama primer da uvek treba da prihvatamo volju Božju u svom životu, tj. da svaku svoju molitvu završavamo rečima: "Gospode, neka bude volja tvoja!".

BONUS VIDEO: SNIMAK KOJI TREBA DA VIDI CELA SRBIJA: Pogledajte film o izgradnji nacionalnog stadiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)