Fond PIO i prethodnu godinu završio sa suficitom

Promo

01. 05. 2024. u 07:15

UPRAVNI odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje usvajio je Završni račun Fonda za period od 1. januara do 31. decembra 2023. godine.

Фонд ПИО и претходну годину завршио са суфицитом

Foto: D. Milovanović

Ukupni prihodi i primanja Fonda od prodaje nefinansijske imovine u 2023. godini ostvareni u iznosu od 934,26 milijardi dinara, a ukupni rashodi i izdaci Fonda za nefinansijsku imovinu u navedenom periodu iznose 932,18 milijardi dinara. Ukupan budžetski rezultat komentariše Relja Ognjenović, direktor Republičkog fonda PIO:

U 2023. godini nastavili smo trend suficita, koji ostvarujemo od 2021, a rekordni suficit je bio 2022. godine. Veoma je važno da su u 2023. godini sve planirane aktivnosti Fonda ostvarene uz rashode u okvirima plana.

Isplata prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vršena je redovno, a penzije i naknade korisnika od isplate za januar i za oktobar 2023. godine ukupno su uvećane su za 18,3 odsto. U novembru 2023. svim korisnicima smo isplatili novčanu pomoć u visini od 20.000 dinara. Uz bolju naplatu doprinosa sve obaveze su uspešno realizovane i godinu smo završili sa suficitom. Ovo je još jedan pokazatelj kako stabilne fiskalne politike, tako i načina na koji se država ophodi prema našim korisnicima, s obzirom na to da od prošle godine imamo i usklađivanje penzija prema neto zaradama, što je po korisnike najpovoljnija opcija – rezimira direktor Ognjenović.

Učešće prihoda od doprinosa u strukturi finansiranja Fonda u 2023. iznosilo je 79 odsto, a transferi iz republičkog budžeta činili su 19,9 procenata. Prihodi od doprinos za PIO i tokom prethodne godine naplaćeni su daleko iznad planiranog – 31,6 milijardi dinara više od planiranog, iako je od 1. januara 2023. godine smanjena stopa doprinosa za PIO na teret poslodavca sa 25 na 24 odsto.

Prvobitnim planom predviđeno je da učešće transfera u finansiranju Fonda bude 20,6 odsto, a nakon dva rebalansa, zbog vanrednog povećanja penzija i zbog isplate pomoći, poslovnu godinu smo završili sa 19,9 odsto učešća transfera u prihodima Fonda. Ako bismo idvojili čiste dotacije, kao nedostajuća sredstva za isplatu penzija, transferi iz budžeta u 2023. godini bi iznosili 13,5 procenata. Prethodna godina je dala takve rezultate da smo i u 2024. ponovo mogli da primenimo najpovoljniju formulu po naše korisnike, a to je usklađivanje penzija u skladu sa promenom neto zarada i nadamo se da će se taj trend i održati. Na osnovu pokazatelja o naplaćenim doprinosima za period januar-april 2024. godine, imamo razloga za optimizam, jer su rezultati bolji i od planiranih za 8,8 milijardi ili za 3,5 odsto i od uporednog perioda u prethodnoj godini za 32,5 milijardi dinra, odnosno za 14,1 odsto – pojasnio je direktor Ognjenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)