МАЊАК КУВАРИЦА "УГАСИО" ШПОРЕТЕ: Без реализације плана од отврању ђачких кухиња у школама
ОТВАРАЊЕ ђачких кухиња и припрема здравих оброка за школарце, која је помпезно најављена пре неколико година, остала је само мртво слово на папиру. Осим пандемије короне враћање домаће хране у тањире школараца успорио и мањак куварица, али и ХАСАП систем који би кухиња морала да има.

Фото: И. Маринковић
Строжа правила за припрему хране намењене ђацима драстично су смањила број школских кухиња, па се оне скоро могу пребројати на прсте. Иако је ручак или доручак у школи за већину родитеља спас, поготово у нижим разредима, од 166 редовних основних школа, кухиња у којој се припремају оброци постоји тек у 12.
МЕСЕЧНО ОКО 10.000 ДИНАРА
Талас поскупљења није заобишао ни оброке у школама. Тако је просечна цена ручка сада око 300 динара, а била је од 200 до 250 динара, док за доручак треба платити око 150 динара.
Већина родитеља се одлучује само за ручак, док за доручак деца понесу нешто од куће или купе. Само за ручак за месец дана родитељи треба да плате око 6.600 динара, а ако се томе дода и доручак, за исхрану једног ђака месечно издвајају око 10.000 динара.
Да би у школској кухињи могли да се припремају оброци за ђаке, потребно је да добије ХАСАП стандард (систем за осигурање безбедности хране у свим фазама производње, прераде и промета), што је за многе "немогућа мисија" због недостатка новца, али и компликоване процедуре. Свеже спремљена јела била су на менију ђацима једне од највећих основних школа у Србији - "Павле Савић" у Миријеву. Међутим, одлазак куварице у пензију и непостојање ХАСАП сертификата, "искључили" су рингле и рерне до даљњег. Уместо из школске кухиње, ручак за ученике стиже из кетеринг службе.
- Што се тиче опремљености, хигијене и осталих стандарда, наша кухиња то испуњава, али морамо добити ХАСАП сертификат - каже Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић" у Миријеву. - Волели бисмо да се храна за децу поново припрема у кухињи јер се оброци из кетеринга не могу поредити са оним спремљеним као код куће. Међутим, већи проблем од ХАСАП је како наћи добру куварицу која ће радити у школи када у ресторанима могу зарадити много више.
"Норма" за куварицу је минимум 180 оброка сваког дана, док сервирка мора да послужи 360 ученика. Да би кухиња постојала у школи, потребно је најмање 100 заинтересованих ученика за исхрану, као и запослена куварица и сервирка.
Једна од престоничких школа која и даље има своју кухињу је ОШ "Дринка Павловић". Ђаци од првог до осмог разреда овде обедују као код маме, а дневно се припреми више од 1.000 оброка. Интересовање ђака је велико, мало више међу млађом децом. На почетку школске године родитељи потпишу споразум са установом о врсти услуге коју желе и онда се месечно плаћа. Школа је, осим запослених у кухињи, ангажовала и нутриционисту, који контролише испуњење свих прописаних стандарда нутритивне вредности оброка.

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

ВРТОГЛАВА СУМА: Колику националну пензију прима Љиљана Благојевић
ЈЕДНА од наших најистакнутијих драмских уметница Љиљана Благојевић отишла је у пензију, а налази се међу двадесетчетворо уметника, који ће примају националну пензију за допринос култури.
07. 06. 2025. у 11:30
Коментари (0)