МУЧЕ ВАС ГАСОВИ И НАДИМАЊЕ? Уз овакав јеловник и промену исхране решите проблеме са варењем (ФОТО)

В. Н.

15. 03. 2022. у 18:00

УКОЛИКО често патите од гасова и надувеног стомака, то је сигуран сигнал да органи за варење не функционишу како треба.

МУЧЕ ВАС ГАСОВИ И НАДИМАЊЕ? Уз овакав јеловник и промену исхране решите проблеме са варењем (ФОТО)

Фото Shutterstock

Код огромног броја људи ово стање је директна последица лошег одабира намирница. Зато је прави избор трпезе најбољи начин да се успешно решите проблема са надимањем. У супротном ако се надутост игнорише, временом се може доћи у ситуацију да утиче на квалитет живота, ограничава активности и чини да се осећате лоше.

Циљ исхране против надутости је да ублажи ове непријатне симптоме, а да би се то постигло основно правило је да се избегавају угљени хидрати, јер они накупљају воду. Трпеза, уз коју нема надимања, подразумева да од воћа можете да једете банану, боровницу, брусницу, грожђе, грејп, киви, лимун, лимету, мандарину, поморанџу, малину. Од житарица требало би јести оне без глутена - пиринач, овас и паленту.

Када је о млечним производима реч саветују се млеко и јогурт без лактозе, као и сојино, овсено и пиринчано млеко. Уместо маслаца се препоручује маслиново уље. Од поврћа су пожељни шаргарепа, целер, краставац, зелено лиснато поврће, бундева, маслина, кромпир, тиквица и жута паприка.

Свако јело зачините босиљком, чилијем, ментом, ориганом, першуном, рузмарином и тимијаном.

У току прве три до четири недеље смете да једете само дозвољене намирнице, а потом да поступно додајете и осталу храну. Тако ћете моћи да обратите пажњу на појаву симптома и да схватите која врста хране узрокује пробавне сметње вашем организму.

Фото Схуттерстоцк

 

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са јогуртом без лактозе и сушеним брусницама

Ужина: краставац

Ручак: пилетина са роштиља зачињена

по жељи и салата од шаргарепе

Вечера: пуњене паприке

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Уторак

Доручак: кокосове, овсене и ражане пахуљице са јогуртом без лактозе и бадемима и бананом

Ужина: поморанџа

Ручак: пастрмка и барени кромпир

Вечера: сир, пршута и палента

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Среда

Доручак: омлет са спанаћем, паприкама и пармезаном

Ужина: 1/4 шоље мешаних орашастих плодова

Ручак: тиквице пуњене шампињонима

и киноом

Вечера: кромпир чорба

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Четвртак

Доручак: палента са пармезаном и сусамом

Ужина: суво грожђе

Ручак: пилетина са спанаћем

Вечера: пуњене тиквице

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Петак

Доручак: два барена јаја, ражани хлеб и свежа жута паприка

Ужина: банана

Ручак: ћуретина и интегрални пиринач

Вечера: пиринчана тестенина у сосу од печурака


БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКА ПОБЕДА РУСА У ЧАСОВОМ ЈАРУ: Избачени су, у току чишћење стамбених зграда

ВЕЛИКА ПОБЕДА РУСА У ЧАСОВОМ ЈАРУ: "Избачени су, у току чишћење стамбених зграда"

ОРУЖАНЕ снаге Руске Федерације избациле су украјинске трупе са територије фабрике ватросталних материјала у Часовом Јару, а непријатељ је потиснут у приватни сектор. У току је чишћење стамбених зграда у граду, изјавио је саветник председника ДНР-а Игор Кимаковски.

14. 01. 2025. у 10:56

ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба Ер Србији, а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било

ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било

ХРВАТСКА има битно више авиопутника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.

14. 01. 2025. у 11:38

Коментари (0)

ХРВАТСКА У СУЗАМА: Погинуо млади фудбалер у саобраћајној несрећи (ФОТО)