ЗЕЛЕНО ДА ПОЈАЧАТЕ КРВНУ СЛИКУ: Режим идеалан за анемичне, али и особе са вишком килограма
ВИШАК килограма и малокрвност су често удружени. Организам је оптерећен "празним" калоријама које стварају масне наслаге, а тело не добија нутријенте који могу да побољшају вредности гвожђа у крви. Зато се онима који пате од гојазности и анемије препоручује зелена дијета.

Фото Shutterstock
На трпези би за сваки оброк требало да се нађе нешто од зеленог воћа и поврћа - кељ, купус, прокељ, броколи, спанаћ, блитва, краставац, зелена салата, грашак, зелене паприке, рукола, ендивија, лишће целера, тиквице, зелене јабуке, киви...
Зелена боја намирница одговара јетри и жучној кеси. Повећано конзумирање природних производа зелене боје значајно побољшава рад ова два органа и доводи до њихове регенерације. По домино ефекту - долази и до побољшања варења, рада црева, бубрега и, наравно, крвне слике.
Количине зелених намирница нису ограничене, а најбоље је да се конзумирају у свежем облику или куване на пари.
Ова дијета укључује и интегралне житарице и све врсте мање масног меса. Препоручује се и редован унос течности, али се прати осећај жеђи. Дакле, нема наливања водом јер је воће и поврће резервоар квалитетне течности, па би додавање воде било непријатно.
Препорука је да ову дијету држите месец дана, по потреби можете и дуже јер није рестриктивна.
Понедељак

Foto: Depozitfoto
Доручак: тањир паленте са пар листова блитве, спанаћа или коприве, чаша киселог млека
Ужина: два краставца
Ручак: ћурећа прса са спанаћем, интегрални хлеб
Вечера: 100 г туњевине у салати са руколом и краставцем
Уторак

Фото: Free Images Pixabay
Доручак: кајгана са пар листова блитве, спанаћа или коприве, чаша киселог млека, интергални хлеб
Ужина: киви
Ручак: грашак са пилетином
Вечера: крем чорба од броколија са ситно сецканим младим луком и мало сланог сунцокрета, кашика павлаке
Среда

Фото: Free Images Pixabay
Доручак: тиквице поховане у рерни, зелена салата и шоља јогурта
Ужина: зелена јабука
Ручак: кељ са месом по избору, млади лук и интегрални хлеб
Вечера: пастрмка на жару и кромпир са блитвом
Четвртак
Доручак: два барена јаја, интегрални хлеб и салата од краставца
Ужина: салата од руколе, парадајза, младог лука и немасног сира
Ручак: риба по избору са бареним прокељом

Фото: Free Images Pixabay
Вечера: пита са зељем
Петак
Доручак: тањир паленте са пар листова блитве, спанаћа или коприве, чаша киселог млека
Ужина: шака ораха и мања зелена јабука

Фото Shutterstock
Ручак: спанаћ са пилетином на жару
Вечера: микс зелених салата и туњевина
Препоручујемо

ПРАВО ЈЕ ВРЕМЕ ЗА БРАЊЕ ЖАЛФИЈЕ: Чај добар код задаха, листови за негу лица
07. 05. 2022. у 14:50

ЗА СМИРЕЊЕ, ЖЕЛУДАЦ, БОЛ И - ЛЕПОТУ: Чај од камилице као универзални лек
10. 05. 2022. у 14:50

"ПОЈЕДОХ СЕ ЖИВ, ИЗЛУДЕ МЕ ТО" Вучић о отварању ауто-пута до Пожеге: То су већ фолирања и глупирања, крајњи рок до понедељка
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је из Чачка о отварању ауто-пута до Пожеге.
03. 07. 2025. у 11:49

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45

ИСПОВЕСТ РАДНИЦЕ: "Кад бисте ово знали, никад не бисте крочили на крузер"
ДРУШТВЕНИМ мрежама круже вирални снимци у којима особа која се представља као радница на крузеру дели детаље из живота на броду. У једном таквом видеу поделила је низ фотки у којима тврди да открива тајне живота на крузеру и тако шокирала многе.
05. 07. 2025. у 11:33
Коментари (0)