МОРСКА РИБА ЗА СВАКИ ОБРОК: Лето и одмор су прилика да трпезу обогатите здравим плодовима мора

Татјана Марковић

29. 07. 2023. у 18:50

СТРУЧЊАЦИ за исхрану истичу да је здраво да се риба на трпези нађе једном до два пута недељно.

МОРСКА РИБА ЗА СВАКИ ОБРОК: Лето и одмор су прилика  да трпезу обогатите здравим плодовима мора

Фото: Shutterstock

Међутим, с обзиром на то да се у нашој земљи риба, поготово морска, једе три пута мање од планетарног просека, можете да искористите боравак на мору и свој јеловник обогатите рибом и морским плодовима.

Омега 3 киселине, цинк, гвожђе и други минерали и витамини у риби су неопходни за здрав живот. Чињеница је да стручњаци широм света последњих година све више скрећу пажњу да превише рибе на менију може да повећа ниво живе у организму, (јер се жива у великим количинама као продукт загађења налази у морима), истина је да јеловник од пет до 10 дана обогаћен рибом не може да шкоди.

Овој тврдњи у прилог иде чињеница да је аутор и сарадник часописа "Њујорк Тајмс" Пол Гринберг пре пар година одлучио да тестира да ли је риба заиста толико здрава као што то тврде стручњаци и јео је исључиво рибу само годину дана. Ниво живе у организму му се повећао, али то је разлог дуготрајне примене само једне врсте намирнице. Али, било је и позитивних ефеката, тврдио је да се осећао сјајно и да је имао више енергије.

Ево како би могао да изгледа петодневни рибљи јеловник било да сте код куће или на мору:

Први дан

доручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба
ручак: лигње на жару, салата
вечера: пица са морским плодовима

Фото: Free Images Pixabay

Други дан

доручак: рибља паштета, два парчета интегралног хлеба
ручак: риба на жару са бареним поврћем
вечера: рижото са плодовима мора

Трећи дан

доручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба
ручак: лигње на жару, салата
вечера: пица са морским плодовима

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Kuhinja za 10

Четврти дан

доручак: салата са туњевином

ручак: рибља чорба, кришка интегралног хлеба
вечера: риба на жару са кромпир салатом

Фото: Shutterstock

Пети дан

доручак: салата са морским плодовима
ручак: лигње на жару, салата
вечера: риба на жару и рижото са поврћем

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

Коментари (0)

ЛУДНИЦА НА УЛИЦАМА НАПУЉА: Цео град на спектакуларан начин испратио фудбалере (ВИДЕО)