РАДИТЕ ЛИ ОВО И ВИ? Обратите пажњу да ли правите ове грешке приликом складиштења воћа

Novosti online

13. 04. 2024. у 17:40

МАЛО ствари може да се упореди са залогајима свежег воћа када је најзрелије, посебно када је локално и у сезони.

РАДИТЕ ЛИ ОВО И ВИ? Обратите пажњу да ли правите ове грешке приликом складиштења воћа

Фото: Free Images Pixabay

Међутим, чињеница да сте купили боровнице директно од произвођача или убрали јабуке у воћњаку у јесен неће значити ништа ако не знате како да их правилно складиштите. А како правилно да чувамо воће није тако једноставно као што мислимо.

Фото Pixabay free images


Перемо бобичасто воће пре стављања у фрижидер

Прање бобичастог воћа пре стављања у фрижидер може да буде врло згодно. Не морамо да размишљамо да ли је чисто сваки пут када за њим посегнемо.

– Ово се никада не ради! Сво воће има природну заштиту која им омогућава да на биљци полако сазревају. Ако их исперите, скинете тај заштитни слој, због чега се врло брзо распадају. Ово посебно важи за бобичасто воће које може да почне да пропада за само неколико сати – каже Robert Schueller , стручњак за производњу у Melissa’s Produce.

Да би нам ово крхко, кварљиво бобичасто воће дуже остало свеже не треба да га перемо пре стављања у фрижидер. Ова врста воћа пере се непосредно пре него што намеравамо да га поједемо.

 

Чинију банана држимо са другим зрелим воћем

Јасно је да чинија воћа на видном месту лепо изгледа, а и може да нам помогне да једемо више воћа, које има бројне здравствене предности, укључујући мањи ризик од срчаних болести и можданог удара и побољшано здравље мозга. Али, важно је шта све држимо у тој чинији за воће.

Многи од нас ставиће у чинију за воће гомилу банана и окружити их другим врстама воћа. Али – ово је грешка. Банане ослобађају гас етилен који делује као хормон, изазивајући сазревање другог воћа. У ствари, ако имамо незрело воће које желимо да брзо сазри – као што је авокадо – можемо да га ставимо заједно са бананама да бисмо убрзали процес зрења. Али ако је воће већ зрело, стављањем у чинију са бананама постаће презрело.

Посуду за воће треба да сачувамо за банане и воће које још није сасвим зрело и обавезно га често проверавамо, премештајући воће у фрижидер док сазрева како бисмо одржали врхунски квалитет.

Фото: Free Images Pixabay


 

Не размишљамо о томе колико нам је кухиња топла

– Не можете претпоставити да је ваша кухиња најхладнији део ваше куће. А када је кухиња топла, то повећава производњу етилена – каже Schueller.

Температура кухиње може бити очигледна док нешто печемо у рерни. Али треба узети у обзир и то да типична кухиња има шпорет, рерну, фрижидер, машину за прање судова и микроталасну и да све то ствара топлоту када је у употреби (а фрижидер – увек!). Осим тога, светла у кухињи додатно греју. Све ово заједно може да створи савршено окружење за презревање свежег воћа пре него што стигнемо да га поједемо. Дакле, када је воће зрело, треба да га ставимо у фрижидер да бисмо зауставили процес зрења или да га сложимо у чинију и оставимо у хладнији део стана.


 

Фото: Shutterstock

Цитрусе држимо у фрижидеру

Једна ствар против које ће бити мало професионалних кувара јесте хлађење цитруса које касније намеравате да исцедите. Ледено хладна клементина може бити освежавајућа посластица. Међутим, ако чувате лимун или лимету у фрижидеру, можда ће вам бити потребно дупло више од очекиваног ако хоћете да направите бокал лимунаде или било које јело или салату. То је зато што цитруси у фрижидеру – без обзира на то колико су сочни – постају тврди, што отежава њихово цеђење и извлачење свог сока.

Али ако живите у врућој клими, видећете да цитруси брже буђају на собној температури или се пребрзо суше у сушним срединама. У таквим случајевима, фрижидер може бити најбоља опција. Такви лимуни и лимете биће мекши и лакши за цеђење ако их ставите у микроталасну пећницу само неколико секунди. Можете и да их котрљате на дасци за сечење да би олабавили ћелијске зидове воћа и истовремено ослободили и нека од ароматичних етеричних уља ускладиштених у кори.

Schueller има савет за цеђење сока:

- Већина људи сече цитрусе попречно, али ако их исечете по дужини, из воћа ћете добити више сока – око 10 одсто више, посебно ако цитрусе цедите ручно.

Фото Pixabay free images


 

Свеже воће стављамо у кесицу пре замрзавања

Понекад морамо да замрзнемо воће. Или нисмо успели да поједемо цео ананас који смо купили пре поласка на пут или смо купили више манга него што можемо да поједемо и желимо да сачувамо тај летњи укус за касније током године. Ако воће само исечемо, убацимо у кесу или посуду и ставимо у замрзивач, разочараћемо се када откријемо да се смрзло у чврст блок величине подне плочице. Ово нам неће сметати ако планирамо све одједном да употребимо, али ако нам треба само шака јагода за смути, можда нећемо успети да исечемо део те плоче.

Срећом, решење је заправо прилично једноставно. Воће треба да поређамо на плех или послужавник обложен папиром за печење, остављајући између мало простора. Када је чврсто замрзнуто, воће треба да пребацимо у посуду за складиштење хране.

(еКлиника)

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

ОТВОРЕНА НОВА ФИЛИЈАЛА ADRIATIC БАНКЕ У КОМПЛЕКСУ SKYLINE