НЕ ЉУШТИТЕ ИХ И НЕ БАЦАЈТЕ: Пет врста кора воћа и поврћа које помажу здрављу (ФОТО)
МНОГИ не знају да коре воћа и поврћа које лако одбацујемо заправо могу да буду корисне за наше здравље.

Фото Shutterstock
Истраживање објављено у часопису Molecules сугерише да коре воћа и поврћа могу да буду драгоцен извор хранљивих материја и биоактивних једињења. Ове коре су богате витаминима, минералима, антиоксидансима и влакнима, што доприноси општем здрављу и добробити. Ако се питате које коре воћа и поврћа су најздравије, ево неколико које не би требало увек љуштити.

Фото Shutterstock
Кора јабуке
Позната изрека "једна јабука на дан, доктор из куће ван" важи не само за саму јабуку, већ и за њену кору. Кора ове воћке је богата дијеталним влакнима која стимулишу варење и помажу у одржавању линије. Такође садржи кверцетин, снажан антиоксиданс који смањује упалу и ризик од хроничних болести. Према подацима Министарства пољопривреде САД (УСДА), свежа (сирова) јабука са кором има око 332% више витамина К, 142% више витамина А, 115% више витамина Ц, 20% више калцијума и до 19% више калијума у поређењу са ољуштеном.

Фото Shutterstock
Кора шаргарепе
Кору шаргарепе коју обично љуштимо (без неког посебног разлога, осим естетског) и бацамо заправо је богата важним хранљивим материјама, укључујући влакна, витамине А, Ц и К, као и антиоксидансе. Познато је да побољшава вид због високог садржаја бета-каротена, добра је за здравље коже и јачање имуног система. Шаргарепу следећи пут једноставно само добро оперите.

Фото Shutterstock
Кора кромпира
За разлику од уобичајене праксе, кромпир се може јести и са кором - да, јестива је. У ствари, нутритивно је богатији са кором, јер иста садржи хранљиве материје, укључујући влакна, калијум, витамин Ц и витамин Б. Такође, богата је флавоноидима који имају антимикробна, антифунгална и антиалергијска својства.
Практичан савет: Кромпир добро оперите и кувајте или пеците с кором. Такође, зачињена кора може посебно да се испече као укусна грицкалица.

Фото Shutterstock
Кора краставца
Постоји више врста краставаца, али већина се може јести са кором или делимично ољуштена. Кора краставца је добар извор влакана и садржи витамине А, Ц и К. Такође има хидратантна својства и помаже у одржавању здраве коже. Поред тога, кора је богата антиоксидансима који одлични борци против оксидативног стреса.

Фото Shutterstock
Кора поморанџе
Поморанџа је овде изузетак у смислу да је неопходно ољуштити је, али да ли сте знали баш као и само воће, пуна витамина Ц, влакана и флавоноида који су одлични за имуни систем, док есенцијална уља у кори имају антиинфламаторна и антимикробна својства.
Практичан савет: Уместо да баците кору, можете је рендати и користити за ароматизацију јела, као што су колачи или салате. Кору можете сушити и користити за чај или правити домаћи ликер од поморанџе.
(здравље.курир)
Препоручујемо

УБЛАЖИТЕ СИМПТОМЕ - ХРАНОМ: Препорука стручњака - Ако имате псоријазу једите броколи
28. 10. 2024. у 06:45

ЧУДОТВОРНА КУРКУМА: Ефикасан савезник у борби против многих здравствених проблема
29. 09. 2024. у 12:00

МУЧЕ ВАС НАДУТОСТ И ГАСОВИ? Уз ову исхрану решићете се тих проблема (ЈЕЛОВНИК)
06. 10. 2024. у 07:00

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

УМРЛА ПЕВАЧИЦИНА МАЈКА: Ко је била Хафа Карић и откуд јој арапско име, ретко у Србији?
ЈАВНОСТ је изненадила вест да је преминула једна од омиљених дама породице Карић, Хафа Карић.
09. 03. 2025. у 17:51
Коментари (0)