ПОВРТАР ИЗ ЛАЛИЋА НАДМАШИО ХОЛАНЂАНЕ: Павел Валент по приносу прешишао водеће европске произвођаче кромпира
ДО краја зиме продаваће се кромпир са газдинства Павела Валента из Лалића код Оџака, једног од најбољих повртара у Србији.

Сортирање по величини, Фото З. Рајић
Пласман тече без застоја, тако да ће великим маркетима и појединачним купцима испоручити више од 1.000 тона кромпира, колико је произвео протекле године.
Овај вредни пољопривредник остварио је, ове године, принос од чак 75 тона по хектару, по чему је надмашио и Холанђане, водеће европске произвођаче кромпира, од којих иначе набавља семенску робу.
- Формула успеха је 5К: квалитет, квантитет, континуитет, конкурентност и коректност - прича нам Валент.
- За квалитет је најважније да се кромпир вади и сакупља руком. Комбајн га оштећује, што се споља када га узмете у руку не види, али када га ољуштите и расечете, изнутра је црн.

Фото З. Рајић
Осим тога, врло је важно и да кромпир буде уредно спакован, чист и на време испоручен. А када је реч о односу са купцима, мора да се одржава континуитет, да не буде: данас донесем робу, сутра не.
Колико је овај угледни домаћин посвећен свом послу, најбоље сведочи то што са поврћем, које производи више од три деценије - разговара!
- Морам да сазнам шта биљку "боли" и да осети колико бринем о њеном развоју - објашњава без шале узорни пољопривредник.
- Некад се не спава и по 24 сата да би се на време примениле све агротехничке мере.
Ископао сам 20 бунара за заливне системе, тако да на свакој њиви имам извор воде.

Фото З. Рајић
Наводњавање је сад толико усавршено да систем укључујем и искључујем преко компјутера или мобилног телефона.
До њива је Павел довео и струју, што је, каже, била велика инвестиција, али се исплатила.
- За хектар кромпира потребна је чета радника и улагање од најмање 5.000 евра. Трошкове сам, ипак, довео до оптимума, тако да сада успевам да остварим и профит - напомиње Валент, који је сам направио машину за прање кромпира.

Фото З. Рајић
Он је раније имао огледно поље са 45 сорти холандског семена. Потом се одлучио за сорте са црвеном кором и жутим "месом", које су, како нам је казао, и најтраженије.
- Прелазим полако и на бели кромпир, који се и код нас, као и у земљама западне Европе, све више користи за исхрану - каже вредни повртар.

Павел Валент, Фото З. Рајић
Добија награде у иностранству
ПОЉОПРИВРЕДНИК Павел Валент узгаја кромпир уз примену научних сазнања и размену искустава са другим повртарима. Учествовао је на многобројним семинарима и "куповао" знања у Холандији, Немачкој, Чешкој и Словачкој. Добитник је више од 120 признања за квалитет свог производа.
Препоручујемо

АНАЛИЗА ЦЕНА ПОЉОПРИВРЕДНИХ ПРОИЗВОДА: Ево у ком граду се највише плаћа на пијацама
24. 08. 2021. у 14:00

БУЛЕВАР ШАРГАРЕПА: Гомила поврћа се просула из камиона, цела улица наранџаста (ВИДЕО)
23. 03. 2021. у 17:27

ПУТИН О ИСПОРУЦИ "ТОМАХАВКА": Ако Украјина нападне оружјем дугог домета, одговор ће бити запањујући
АКО Украјина покрене нападе оружјем дугог домета на Русију, одговор ће бити запањујући, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.
23. 10. 2025. у 17:59

СТИЖЕ ЗИМА КАКВА СЕ ВИЂА ЈЕДНОМ У СТО ГОДИНА? Метеоролози одговорили на спекулације о "зими века"
НЕМАЧКИ портали су преплављени информацијама о екстремној зими, улицама прекривеним снегом и екстремним временским условима који прете земљи.
23. 10. 2025. у 17:38

СПАВА ПОРЕД ВЦ ШОЉЕ БЕЗ ПОКЛОПЦА Хаос у затвору где је Саркози, вичу му: "Осветићемо Гадафија!" Посебан третман за бившег председника
"СВИ затвореници праве буку, вичу, лупају по зидовима..."
22. 10. 2025. у 15:32
Коментари (0)