И ЛУДАЈА У КРИГЛИ ЗАПЕНИЛА: Кикинда је један од два града у Србији у којима се припрема необично, тамнонаранџасто пиво од бундеве
КИКИНДА је град бундева или тикава, или лудаја, како кажу њени житељи. Само овде мере се оне највеће, џиновске, али и најдуже. И, само у овом банатском месту од ње се припрема чак и - пиво.
Настаје у малој занатској радњи Слободана Сувајџина (32) и Радице Панића (43). Рецептуру за баш такво крафт пиво креирали су сами, иако ниједан није технолог. Обојица су велики љубитељи пива, знају умерено да га пију и много уживају у овом пићу. Основали су малу пивару у којој производе и пиво од лудаје. Поуздали су се у лични укус и, наравно, у квалитет сировине коју набављају у свом граду, а уследила су и званична признања да умеју да направе добро пиво.
- Рецептуру смо сами одредили. Наишли смо на предрасуде да бундева у пиву никако неће бити добра. Када се, међутим, пиће проба, мења се мишљење. Пиво од лудаје је лепе тамније наранџасте боје, има потребну горчину, благи укус и слаткоћу. Постигли смо леп баланс између укуса бундеве, зачина које додајемо и свиђа се свима који су га пробали - причају нам Сувајџин и Панић.
У Србији, пиво од бундеве, припрема само још једна београдска пивара. Сувајџин и Панић су малу крафт пивару основали пре две године. Најпре су правили само две врсте пива, а онда су одлучили да направе и сезонско, од бундеве. Успели су иако технологе немају чак ни у породицама.
- За пиво користимо искључиво бундеве "тамбурице" са кикиндских њива. Верујемо да ће оне ускоро бити сорта заштићеног географског порекла. Од зачина додајемо цимет, ванилу, ђумбир, јамајкански бибер или пимент и минерале. Количине су прецизно одређене - тајновити су Сувајџин и Панић.
Основне сировине за свако пиво су јечмени слад, хмељ, квасац и вода. Кикиндски пивари кажу да су се и сами окушали у садњи бундеве, али само једне године. Будући да обојица имају стална запослења, производња овог пића им је хоби. За гајење лудаје немају времена.
- Користимо и домаће и увозне сладове и хмељове, јер их има више врста. Слад у Србији може да се нађе само у Бачкој Паланци, а једина хмељара је у Бачком Петровцу - открива Панић.
У процесу кувања пива најважнија је температура. Мора прецизно да се одреди и мора бити константна. Апотекарском вагом мере се и количине слада, хмеља, минерала и зачина. Хигијена је на највишем нивоу, све се стерилише и дезинфикује. Процес кувања се строго прати. Слободан се не одваја од казана, чак ни ако чује да плаче његов четворомесечни син.
- Кување траје око седам до осам сати, а пре него што се пије, пиво треба да одлежи три-четири недеље. Крафт пива имају краћи рок трајања, најбоље их је попити за петнаестак дана - саветују Сувајџин и Панић.
Њихов пут од љубитеља до произвиђача пива ишао је најпре паралелно. Све док Слободана супруга Јована није убедила да оду на фестивал у Новом Саду. Тада се мало више "инфицирао". Сада Јована и Радичина супруга Зорица помажу око етикетирања флаша, паковања, транспорта...
- Пет година смо и он и ја правили пиво у кућним условима. Нисмо се познавали, иако смо комшије. Упознали смо се преко интернет форума кућних пивара. Потом смо одлучили да нешто заједно кувамо, а касније отишли на такмичарски фестивал у Новом Саду. Веровали смо да је наше пиво добро, али нисмо мислили да је најбоље. Судије су, међутим, оцениле да је наше црно пиво било најбоље у тој категорији. Било је то велико изненађење и прва јавна, званична потврда да знамо да направимо квалитетно пиво. Још веће изненађење било је када је то наше пиво проглашено за најбоље на фестивалу. Е, то је била круна на нашим главама - прича Слободан.
И на другим такмичењима добијали су награде. Једном су им сва три пића заузела трећа места у својим категоријама.
"КРШТЕЊЕ" НА СВЕТОГ АЛИМПИЈА
САМОСТАЛНО, први пут сам пиво припремио за породичну крсну славу, Светог Алимпија. Понудио сам га пријатељима који су дошли и нико није тражио неко друго пиће. То ми је била прва препорука да наставим. За разлику од вина, за пива нема прецизне препоруке о слагању са одређеном храном. Не могу да препоручим упаривање хране и пива. Пиво или волиш или не волиш - каже Слободан Сувајџин.
ПИРЕ ПА КУВАЊЕ
ЊИХОВА крафт пива разбијају предрасуде пивопија да квалитетно пиће не може да се направи у граду у којем вода за пиће није добра. Кикиндска дефинитивно није добра, али треба знати правила заната.
- Свако пиво прави се од деминерализоване воде. Тако је и у великим и у малим пиварама.
Сирова бундева се најпре запече, да се мало карамелизује, па се пасира и претвара у пире и тек тада је погодна за кување пива - објашњава Панић.
Препоручујемо
МОЛИТВЕНА САЛА НА МЕТИ ПРОВАЛНИКА: Обијени објекти Реформатске цркве у Кикинди
21. 01. 2022. у 06:33
РУСИ ОСВОЈИЛИ КУРАХОВ? Рогов: Наше трупе подигле заставу над зградом градске управе
РУСКЕ трупе заузеле су зграду градског већа у западном делу града Куракова у ДНР и подигле на њу тробојку.
14. 12. 2024. у 13:48
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
"ЖЕЉКУ САМ МОЗАК ИСПРАО" Вељко открио како васпитава децу и шта их прво учи
БОКСЕР Вељко Ражнатовић и његова супруга Богдана у мају месецу добили су трећег сина коме су дали име Исаија, а неодољиви дечак мења се из дана у дан, окружен браћом Крстаном и Жељком.
14. 12. 2024. у 20:04
Коментари (0)