ВЕЉКОВА РЕМЕК-ДЕЛА ОД ЧОКОЛАДЕ: Посластичар из Ниша оставља љубитеље слаткиша без даха

Јелена Ћосин

15. 06. 2022. у 16:21

ХИПЕРРЕАЛИЗАМ примењен на колачима дело је посластичара Вељка Спасића из Ниша које љубитеље слаткиша оставља без даха.

ВЕЉКОВА РЕМЕК-ДЕЛА ОД ЧОКОЛАДЕ: Посластичар из Ниша оставља љубитеље слаткиша без даха

Вељко Спасић, са својим "уметничким делима", Фото Ј. Ћосин

Нема тога што Вељко не може да направи од чоколаде, али је препознатљив углавном по колачима који се по изгледу нимало не разликују од правог лешника, крушке, лимуна, дуње, жира или јагоде.

Вељко је одувек желео да буде вајар, а како у средњој Уметничкој школи у Нишу коју је похађао није било тог смера, определио се за текстил. Годинама је био у свету моде, а онда је нашао начин како да се оствари као вајар, и то за чоколаду. Тако је пре десетак година почео да израђује фигуре од фондана и чоколаде, а недавно је са сестром отворио посластичарницу у Нишу, која је постала прави хит.

- Једна госпођа је дошла овде по препоруци, пришла витрини и рекла: "Јао, извините, погрешила сам радњу!" Окренула се и отишла збуњена. Сутрадан се вратила и рекла - ипак нисам погрешила, ипак су то колачи. И наставила - ја ово никада нисам видела, имате много лепе колаче, кад сам пришла, мислила сам да су то фигурице за торту или право воће - препричава Вељко.

Вељко је још од средњошколских дана тражио област у којој би испољио креативност и, како сам каже, експлозију идеја. Опробао се у дизајну ентеријера, модном дизајну и костимографији, да би на крају, на препоруку колегинице, почео да се бави слатком декорацијом и вајарство спојио са посластичарством.

- Правио сам колаче у облику воћа, дуње, јагоде, шљиве. За то не користим готове калупе, од саме лопте градим облик воћа. Постоји техника којом се то ради. Буквално вајам филом, мусом, углавном су филови воћни. Ако је облик крушке, инсерт је крушка, и кад се пресече, компот од крушке изађе из колача и буде баш освежавајућ - прича нам Вељко.

За крањи изглед ових колача потребни су дани израде и стрпљивог и преданог рада јер се она одвија у неколико фаза.

- На пример, крушка има само један завршетак, то је утапање у какао-чоколаду и путер, који се боји јестивим пигментима, специјалним бојама за чоколаду. Ове шарице на крушки осенчим air-brushom. Кад радим наранџе, онда ту имам више фаза изградње. Буквално постоје три фазе да би се добио онај реалистичан изглед и да колач изгледа као кора од наранџе - објашњава Вељко.

За своје колаче користи најквалитетније састојке и тврди да се квалитет увек препозна.

- Квалитет стављамо у први план. Користимо искључиво белгијске производе: чоколаду, путер, павлаке, и ја мислим да то људи препознају. Не можете да преварите муштерије, они знају и квалитет препознају - објашњава посластичар из Ниша.

Да је заиста тако, потврђују наруџбине од три стотине чоколадних лимуна за свадбено послужење, као и купци који се изнова враћају. Сладокусци тешко могу одолети понуди у његовој посластичарници.

- Ту је, на пример, млечна чоколада са лешник пастом, корицом од бадема и карамелизованих лешника, онда имамо колач који смо радили за потребе венчања овде у Нишу, назвао сам га "текстура", зато што садржи два различита фила, од млечне беле чоколаде. Затим имамо аморино срце од беле чоколаде и с пекмезом од малине, а корице су са бадемовим брашном и путером - прича нам Вељко.

НАГРАДА

Потврде о квалитету Вељковог рада стижу и од светских стручњака. На прошлогодишњем такмичењу World Chocolate Master у Атини добио је престижну награду у категорији Yоу, у којој такмичари имају задатак да представе себе и своју визију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

ТУРСКА ДРХТИ ПРЕД ПРЕТЊОМ ИЗРАЕЛА: Избија трећи светски рат? (ВИДЕО)

МИНИСТАР одбране Турске, Јашар Гулер, изјавио је да Израел може да нападне Турску, чиме је подржао раније изјаве председника Ердогана, који је Израел описао као директну претњу за земљу.

14. 11. 2024. у 17:17

Коментари (2)

ДАЧО, ЈОШ ЈЕДАН ДАЧА ЈЕ НА ПУТУ! Зашто је Окановић сину дао име по Данилу Лазовићу? Заједно смо се молили Богу