ДА СЕ НЕ БРУКАМО: Овако се правилно сече бадњак

Novosti online

05. 01. 2023. у 20:17

КАДА се крене у бадњаке треба понети мало жита и кад се прође бадњаку, називе му се: "Добро јутро, бадњаче, наш стари рођаче!" Засипа се три пута житом из десне руке.

ДА СЕ НЕ БРУКАМО: Овако се правилно сече бадњак

Фото: З. Рашић

Обичај је и да се понесе мало ракије којом се бадњак покропи три пута и наздрави: "Здравси бадњаче мој стари рођаче, у здравље моје породице, добро дошо у мој дом."

То се све ради када се изабере тањи живац (стабло у почетној фази развоја).

Онда се ваља прекрсти и казати: "Помози Боже и данашњи дане."

Бадњак се мора пресјећи из три замаха секиром. Ако се не пресече из три ударца секиром, онда се кида рукама и то у рукавицама.

Кад га се одсече, окрешу му се гране и остави на врху ћуба. Носи се у рукавицама до куће и прислања уз врата споља до увече, онда се уноси у кућу. Онај који уноси бадњак, засипа се житом док говори: "Добро вече и срећно вам Бадње вече!"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

Коментари (0)

АЛ ХИЛАЛ БЕЗ МИТРОВИЋА ДАО ДЕВЕТ ГОЛОВА: Сергеј заблистао у победи за памћење (ВИДЕО)