ТАЈНА КВАЛИТЕТА КАФЕ: Бенефити од зрна до шољице
У свету кафе, квалитет није само реч, то је уметност која се ствара кроз пажљив процес припреме, од тренутка узгоја њених зрна па до гутљаја из омиљене шољице.
![ТАЈНА КВАЛИТЕТА КАФЕ: Бенефити од зрна до шољице ТАЈНА КВАЛИТЕТА КАФЕ: Бенефити од зрна до шољице](/data/images/2024-11-07/543635_fotografija-1_fmob.jpg)
FOTO: Promo
Да би кафа заиста била квалитетна, важно је да не изгуби своја позитивна својства током целог процеса производње: од брања, преко транспорта, па до пажљивог пржења и млевења на традиционалан начин, на каменим млиновима. Кафа врхунског квалитета не само да доноси прави хедонистички ужитак за непца, већ може позитивно да утиче на здравље.
Значај провереног квалитета кафе за здравље
Домаћа кафа је позната по својим бројним здравственим бенефитима. Истраживања показују да се њеном конзумацијом може смањити ризик од различитих болести, попут дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних, али и Паркинсонове болести. Како би ови бенефити дошли до изражаја, неопходно је да се користе правилне методе припреме и висококвалитетна зрна, а препоручена дневна доза је до три шољице.
Процес припреме од зрна до шољице
Сваки корак у припреми кафе је кључан за очување њеног квалитета. Прво, избор зрна игра централну улогу, зато треба да се користе она пажљиво бирана, која имају одређену величину или боју, немају несавршености, сушена, складиштена у оптималним условима и која задржавају своје хранљиве материје. У модерним фабрикама кафе, иновације као што су савремене технологије сушења и паковања, гарантују очување свежине.
Хигијенски стандарди у индустрији кафе су се значајно побољшали током последњих деценија, што је кључно за очување квалитета и безбедности производа. Данас се процеси њене припреме прате на строго прописан начин. Оно што доприноси томе да са сигурношћу можете уживати у вашој омиљеној шољици кафе, а односи се на процес производње у фабрикама, су редовно одржавање технологије која се користи у самом процесу , адекватно складиштење и сирове и млевене кафе, у сувим и чистим условима, како би се избегла контаминација. Осим тога, врло је важно и придржавање стандарда личне хигијене од стране радника у читавом процесу производње, у свакој његовој фази.
![](/data/images/2024-11-07/543637_fotografija-3_f.jpg?1730987883)
FOTO: Promo
Како да сами припремите савршену кафу код куће
Сада када знате на шта се све обраћа пажња приликом процеса производње кафе, можете бирати ону најбољу за себе, са провереним квалитетом и дугом традицијом. А да бисте себи приуштили свакодневно уживање, ево неколико савета како да припремите савршену кафу код куће.
1. За почетак, изаберите добру кафу, од проверених добављача који воде рачуна о читавом процесу, и имају стандарде који то доказују. Већ сте на добром путу да осигурате максимум укуса и бенефита.
2. Користите адекватну воду за кување кафе. За добар укус кафе најбоље је користити најобичнију воду из чесме, зато што она даје кафи пун укус због своје тврдоће. Са флашираном водом то није случај, па кафа може попримити необичан укус.
3. Добро дозирајте количину кафе. Одмерите количину кафе за једну шољицу, јер се на тај начин најбоље осети њен укус. За прави, интензивни укус домаће кафе, не би требало ставити мање од 10 грама кафе (што је једна пуна кашичица) на један децилитар воде. Када вода крене да ври, склоните џезву са рингле, убаците адекватну количину кафе и промешајте, а потом вратите џезву на ринглу. Када кафа крене полако да се „диже”, склоните џезву са рингле. За љубитеље слађег укуса, напомена је да се шећер ставља у хладну воду, пре него што се у њу дода кафа.
4. Кафу сервирајте на месту где ћете је пити, како би се арома екстраховала а кафа мало охладила до пријатне температуре. На овај начин ћете максимално уживати у њеним чарима.
Од пажљивог избора зрна, до испијања савршене шољице кафе, сваки корак је значајан. Пажљивом припремом кафе код куће можете себи приуштити уживање у њеним бенефитима сваки дан, а она ће бити ваш савезник у важним животним тренуцима.
Нека ваш избор буде кафа препознатљивог мириса и богатог укуса, која спаја традицију и иновацију, пружајући незаборавно искуство и квалитет у сваком гутљају!
![](/data/images/2024-11-07/543636_fotografija-2_f.jpg?1730987843)
FOTO: Promo
![АМЕРИКАНЦИ ОТВОРИЛИ КИНЕСКИ БАЛОН КОЈИ СУ ОБОРИЛИ: Остали шокирани оним што се налази у њему - Могли су нас шпијунирати! АМЕРИКАНЦИ ОТВОРИЛИ КИНЕСКИ БАЛОН КОЈИ СУ ОБОРИЛИ: Остали шокирани оним што се налази у њему - Могли су нас шпијунирати!](/data/images/2025-02-11/571809_profimedia-0758018135_kf.jpg?time=1739277204)
АМЕРИКАНЦИ ОТВОРИЛИ КИНЕСКИ БАЛОН КОЈИ СУ ОБОРИЛИ: Остали шокирани оним што се налази у њему - "Могли су нас шпијунирати!"
КИНЕСКИ шпијунски балон који је 2023. године прелетео Сједињене Државе био је опремљен америчком технологијом која је могла омогућити шпијунирање Американаца, према изворима који су директно упознати са техничком анализом коју је спровела америчка војска.
11. 02. 2025. у 13:30
![ГРАЂАНИ У ПАНИЦИ: Море у Турској се повукло више од 300 метара (ФОТО) ГРАЂАНИ У ПАНИЦИ: Море у Турској се повукло више од 300 метара (ФОТО)](/data/images/2025-02-11/571829_profimedia-0962212937_kf.jpg?time=1739280031)
ГРАЂАНИ У ПАНИЦИ: Море у Турској се повукло више од 300 метара (ФОТО)
НАКОН серије потреса на Санторинију, море у Измиру и многим другим местима дуж егејске обале повукло се више од 200 метара, објавили су турски медији.
11. 02. 2025. у 14:15
![3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми? 3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми?](/data/images/2025-02-11/571873_vedrana-rudan-zoran-milanovic-marko-perkovic-tompson-foto-yt-printscreen-profimedia-ata-images-2_kf.jpg?time=1739290351)
3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: "Томпсон - то није будала! Наши 'хероји' су давно починили масакр, а чији смо ми?"
"ЧИЈИ смо ми? Питајте Загребачку банку, Привредну банку, питајте Хрватску народну банку... Питајте све оне који нам се свакодневно церекају са свих портала и реците, имате Хрватску."
11. 02. 2025. у 17:12
Коментари (0)