АТЕЉЕ ВИНА „ШАПАТ“, У НОВОМ СЛАНКАМЕНУ, ТОКОМ 2024. УСПЕШНО ИЗГРАДИО МЕСТО НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОЈ ГАСТРОНОМСКОЈ СЦЕНИ
„МИШЛЕНОВА“ звезда круна успеха. Вреди путовати 60 километара од Београда до ресторана Fleur de Sel који нуди врхунску кухињу и одлична вина - препорука je светског гастрономског водича.

Фото: Промо
Чувена „Мишленова“ звездица, глобална потврда гастрономског квалитета и највише угоститељске услуге пуним сјајем засијала је у Атељеу вина „Шапат“, чији је fine dining ресторан „Fleur de Sel“ 17. децембра овенчан овим светским знамењем. Додела угоститељског „Оскара“ крунисала је годину у којој су ова премијум винарија и њен престижни ресторан у Новом Сланкамену награђени низом највећих домаћих и светских признања. То је потврда изузетно посвећеног рада, страсти и креативности целог „Шапатовог“ тима, који на брегу изнад Дунава свакодневно креира амбијент аутентичног гастрономског искуства.

Квалитет хране, услуге, као и свеукупни хедонистички доживљај у „Fleur de Sel”- у није промакао строгом „Мишленовом“ жирију.
- Вреди путовати 60 километара од центра Београда до овог фасцинантног објекта који нуди врхунску кухињу и одлична вина. Ресторан је окружен са 12 хектара винограда, а трпезарија је елегантног, класичног и савременог стила, са великим прозорима кроз које гости могу уживати у широком погледу на мирни Дунав, винограде и зеленило које окружује објекат. Овде талентовани кувар Никола Стојаковић припрема јела која су инспирисана српском традицијом и локалним састојцима. Гости могу да бирају између јела по избору или три дегустациона менија. Винска карта броји 500 различитих етикета са истинским међународним фокусом, иако је наша очигледна препорука да пробате вина која производи сама винарија - препорука је „Мишленовог“ жирија.

Атеље вина „Шапат“, негујући јединствени спој прворазредне гастрономије и услуге, за кратко време стекао је високу интернационалну репутацију, а квалитет његове понуде наградили су највећи светски гастрономски и вински ауторитети. Српски угоститељски дијамант „Fleur de Sel“ добио је признање реномираног водича Gault&Millau који га је прогласио најбољим рестораном у Србији. Уследила је и награда за винску карту од стране престижног америчког Wine Spectator-а“. Такође, домаћи магазин Вино&Фино на самом крају године прогласио је „Fleur de Sel“ за ресторан године. Такође, вина Атељеа вина „Шапат“ добила су врхунске оцене и награде од глобално најпризнатијих светских винских критичара. Једном речју, успешна година за „Шапат“.

- Поносни смо и задовољни што смо „Мишленовом“ звездом наш ресторан, као и гастрономску понуду Србије уписали на светску мапу. То је резултат преданог рада и труда целог тима који, пратећи визију и концепт рада, од првог дана тежи највишем нивоу. Захваљујући томе успели смо да одговоримо на најзахтевније изазове припреме хране, њене декорације, презентације и сервиса највишег нивоа, као и упаривања са вином, и тако нашим гостима понудимо сасвим посебно искуство – каже генерални менаџер ресторана Душан Вранић, који је годинама радио у еминентним ресторанима у Њујорку. Сличним путем прошао је и шеф кухиње Никола Стојаковић, који је своје кулинарско име изградио радећи у најпознатијим ресторанима у Паризу. Њихово огромно интернационално знање и искуство уграђено је у концепт успеха ресторана “Fleur de Sel”.
За шефа кухиње Николу Стојаковића „Мишленова“ звезда је као злато на Олимпијским играма.
- То је признање свима нама који смо вредно радили и трудили се да „Fleur de Sel“ изведемо пред очи гастрономског света. У томе смо успели и срећни смо због тога. Француски стил припреме хране у „Шапату“ је обогаћен аутентичним домаћим искуством које гарантује високи интензитет гастрономског доживљаја. У нашој кухињи свакодневно се експериментише, испробава и трага за савршеним складом. Радим у сјајном тиму од 10 младих и талентованих кувара и сви заједно се трудимо да сваки тањир буде ремек дело – каже Стојаковић.

Атеље вина „Шапат“ конципиран је као премијум винарија, која у сваком сегменту свог пословања тежи највишем нивоу и квалитету. Годишње производи око 50.000 литара вина искључиво са својих засада. Када нови виноград достигне пун род, производња ће бити ограничена на 100.000 боца. „Шапатова“ вина доступна су у ресторанима и пробраним винотекама, што гарантује адекватан третман у свакој фази кретања до конзумената.
Сјај и престиж линије вина „Аtila“
Фрушкогорско поднебље и специфично земљиште дају одличне услове за производњу снажних и комплексних вина. Линија „Аtila“ је круна винског портфолија ове куће. О квалитету „Шапатових“ вина сведоче високе међународне оцене које су стигле од ведета светске енологије. Atila Chardonnay-у чувени лондонски Decanter доделио је златно признање и оценио га са високих 95 поена. Глобално најутицајнији човек у свету вина, Џејмс Саклинг, дао је престижна 92 поена Atila Sauvignon-у, а мускат Bianca овенчан је признањем „Best of show 2023“ на смотри Mundus Vini одржаној у Немачкој почетком 2024.

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - "поштују" стари календар (ФОТО/ВИДЕО)
ПРАВОСЛАВНИ верници 28. августа славе Велику госпојину, а занимљив феномен, који наука још није објаснила, везује се за овај празник на грчком острву Кефалонија. Додуше - не за 28. август, већ за 15. када се Велика госпојина славила по старом календару. У то време, сваке године, у једну цркву долази велики број змија, што је навело маштовите локалце да исконструишу бројне легенде.
28. 08. 2025. у 11:02
Коментари (0)