РАСКОШНИ УКУСИ ОРИЈЕНТА: Мирисни специјалитети “маме” туристе на сваком кораку
ЗА љубитеље аутентичних оријенталних укуса, Анкара је право место. Главни град Турске познат је по својим мирисним специјалитетима, једноставним, а незаборавним јелима и јединственој традицији укуса која спаја Исток и Запад.

Фото: Никола Петровић
Ако сте ове јесни у посети турској престоници, не пропустите једно од најпознатијих јела - Бејпазари ђувеч, богато вариво пуно поврћа и меса, које се полако крчка док не постане право ремек-дело домаће кухиње. Ту су и сарме, незаобилазне у свакој трпези, а љубитељи уличне хране не смеју пропустити анкарски симит – хрскаво, златно пециво посуто сусамом, савршено уз чашу јогурта или чај. Симит из Анкаре разликује се од других – мањи је, тањи и знатно хрскавији. Посебно место међу локалним ђаконијама заузимају кисељени краставчићи из Чубука, познати по свом освежавајућем укусу и фестивалу који им је посвећен сваке године.
Оријентална кухиња Анкаре негује богатство боја и мириса и у најједноставнијим јелима. Посебно место заузимају свеже салате које спајају сезонско поврће, зрнасте плодове и кремасте сосове од сусама и лимуна. Управо таква је и освежавајућа комбинација авокада, батата, нара и благо пикантних зачина – спој свежине и топлине, карактеристичан за Анкару и њене модерне гастрономске интерпретације.

Уз свако јело Анкаре обавезно се служи понеки занимљив залогај за почетак. Посебно место заузима хумус — симбол оријенталних укуса — који у модерним интерпретацијама добија неочекиване боје и ароме. Црни тахини хумус, направљен од сусама, лимуновог сока и маслиновог уља, сервира се са танко печеним лепињицама посутим црним сусамом. Једноставан, а раскошан увод у богатство укуса анкарске кухиње.

Једно од најпознатијих јела Анкаре и читаве Анадолије је Искендер кебаб – раскошни специјалитет који спаја нежно печено месо, богати сос од парадајза и мирис путера. Послужује се преко комадића лепиње, уз освежавајући јогурт са стране, што ствара савршен баланс између топлог и хладног, зачињеног и благога. Искендер је право уточиште за све који желе да осете пунину оријенталних укуса у једном залогају.

Немогуће је посетити Анкару, а не пробати донер дурум – тортиљу пуну сочног меса, зачинског парадајз соса и сира, која се обично служи уз свежу салату, помфрит и гриловане печурке преливене сиром.

Овај крај познат је и по својој шаргарепи из Бејпазарија, од које се припремају разни производи: од свеже цеђеног сока и ароматичног џема, до занимљивог локума од шаргарепе – мање слатког, али изузетно мирисног десерта који ће вас освојити на први залогај. За сладокусце ту је бејапазарски курусу – путерасти, двоструко печен бисквит који се савршено слаже уз мирисни оријентални чај, као и чувена баклава са чак 80 слојева танко развученог теста и хошмерим, десерт који се топи у устима.

И да не заборавимо: љубитељи вина уживаће у сортама које потичу из централне Анадолије. Посебно се издваја Калечик Карас, локална црвена сорта грожђа која даје елегантна вина мекане структуре и богатог мирисног профила.
Анкара је, дакле, место где сваки залогај прича причу – причу о традиционалним укусима, мирисима оријента и љубави према доброј храни.

МИСТЕРИОЗАН УРЕЂАЈ СНИМЉЕН ПРЕ ПАДА НАДСТРЕШНИЦЕ: Драган Ј. Вучићевић открива нове доказе (ФОТО)
ГЛАВНИ уредник Информера Драган Ј. Вучићевић ексклузивно је открио нове доказе о паду надстрешнице у Новом Саду на Железничкој станици 1. новембра 2024. године.
13. 10. 2025. у 11:53

ПОЛИЦИЈА НА ПОЗИВ НОВОГ ДИРЕКТОРА УШЛА У ЈУНАЈТЕД ГРУПУ: По налогу ВЈТ чешљају се Шолакови папири
НА ПОЗИВ новог директора, полицијски инспектори ушли су данас по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду у просторије Јунајтед групе где, како се сазнаје из извора блиског тужилаштву, прикупљају документацију о пословима ове бивше фирме Драгана Шолака.
13. 10. 2025. у 11:20

ОТАЦ ПРЕДРАГ: Највећи грех Срба на славама "То је шамар светитељу"
ОТАЦ Предраг Поповић објашњава да се славе у историји код Срба везују за период или дан у ком је одређена породица примила хришћанску веру.
12. 10. 2025. у 12:33
Коментари (0)