РАСКОШНИ УКУСИ ОРИЈЕНТА: Мирисни специјалитети “маме” туристе на сваком кораку
ЗА љубитеље аутентичних оријенталних укуса, Анкара је право место. Главни град Турске познат је по својим мирисним специјалитетима, једноставним, а незаборавним јелима и јединственој традицији укуса која спаја Исток и Запад.
Фото: Никола Петровић
Ако сте ове јесни у посети турској престоници, не пропустите једно од најпознатијих јела - Бејпазари ђувеч, богато вариво пуно поврћа и меса, које се полако крчка док не постане право ремек-дело домаће кухиње. Ту су и сарме, незаобилазне у свакој трпези, а љубитељи уличне хране не смеју пропустити анкарски симит – хрскаво, златно пециво посуто сусамом, савршено уз чашу јогурта или чај. Симит из Анкаре разликује се од других – мањи је, тањи и знатно хрскавији. Посебно место међу локалним ђаконијама заузимају кисељени краставчићи из Чубука, познати по свом освежавајућем укусу и фестивалу који им је посвећен сваке године.
Оријентална кухиња Анкаре негује богатство боја и мириса и у најједноставнијим јелима. Посебно место заузимају свеже салате које спајају сезонско поврће, зрнасте плодове и кремасте сосове од сусама и лимуна. Управо таква је и освежавајућа комбинација авокада, батата, нара и благо пикантних зачина – спој свежине и топлине, карактеристичан за Анкару и њене модерне гастрономске интерпретације.

Уз свако јело Анкаре обавезно се служи понеки занимљив залогај за почетак. Посебно место заузима хумус — симбол оријенталних укуса — који у модерним интерпретацијама добија неочекиване боје и ароме. Црни тахини хумус, направљен од сусама, лимуновог сока и маслиновог уља, сервира се са танко печеним лепињицама посутим црним сусамом. Једноставан, а раскошан увод у богатство укуса анкарске кухиње.

Једно од најпознатијих јела Анкаре и читаве Анадолије је Искендер кебаб – раскошни специјалитет који спаја нежно печено месо, богати сос од парадајза и мирис путера. Послужује се преко комадића лепиње, уз освежавајући јогурт са стране, што ствара савршен баланс између топлог и хладног, зачињеног и благога. Искендер је право уточиште за све који желе да осете пунину оријенталних укуса у једном залогају.

Немогуће је посетити Анкару, а не пробати донер дурум – тортиљу пуну сочног меса, зачинског парадајз соса и сира, која се обично служи уз свежу салату, помфрит и гриловане печурке преливене сиром.

Овај крај познат је и по својој шаргарепи из Бејпазарија, од које се припремају разни производи: од свеже цеђеног сока и ароматичног џема, до занимљивог локума од шаргарепе – мање слатког, али изузетно мирисног десерта који ће вас освојити на први залогај. За сладокусце ту је бејапазарски курусу – путерасти, двоструко печен бисквит који се савршено слаже уз мирисни оријентални чај, као и чувена баклава са чак 80 слојева танко развученог теста и хошмерим, десерт који се топи у устима.

И да не заборавимо: љубитељи вина уживаће у сортама које потичу из централне Анадолије. Посебно се издваја Калечик Карас, локална црвена сорта грожђа која даје елегантна вина мекане структуре и богатог мирисног профила.
Анкара је, дакле, место где сваки залогај прича причу – причу о традиционалним укусима, мирисима оријента и љубави према доброј храни.
"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".
01. 11. 2025. у 19:52
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
"НИЈЕ ЗАСЛУЖИЛА ДА ЈОЈ СЕ ОВО ДЕСИ": Милша кроз сузе о Мири Бањац и њеној трагедији - једну реченицу колегинице памтиће заувек
ГЛУМИЦА Милица Милша не крије да су она и њен супруг, Жарко Јокановић, учинили све да Миру Бањац врате на сцену после велике породичне трагедије која ју је задесила.
02. 11. 2025. у 10:23
Коментари (0)