ЧАК ТРЕЋИНА ИДЕ У ИЗВОЗ: На територији Србије годишње се направи и до 150.000 тона кондиторских производа

Ј. Су. - С. Б.

03. 01. 2021. у 15:41

У СРБИЈИ се годишње произведе између 120.000 и 150.000 тона кондиторских производа, попут чоколада, кекса, двопека и колача, а трећина српских слатких и сланих "деликатеса" пласира се ван граница наше земље.

ЧАК ТРЕЋИНА ИДЕ У ИЗВОЗ: На територији Србије годишње се направи и до 150.000 тона кондиторских производа

Архива

Кондиторска индустрија представља здрави део прехрамбене индустрије Србије, са дугогодишњим квалитетним снабдевањем домаћег тржишта, али и константним присуством на ино-тржиштима.

- Капацитети ове гране прехрамбене индустрије су већи од домаћих потреба, а око једне трећине годишње производње иде у извоз - наводе у Привредној комори Србије. - Засада, највеће извозно тржиште су и даље републике бивше СФРЈ.

Производња кондиторских производа креће се од 120.000 до 150.000 тона годишње. У првих девет месеци 2020. године производња сланог пецива (крекери, слани штапићи, переце) већа је за 12,5 одсто, производа од чоколаде за 18,8 одсто, крем-производа 22,2 процента, а бомбона нешто више од један одсто у односу на исти период прошле године. Сектор производње бисквита и чоколада бележи пад од 21,4 и 1,4 одсто, у првих девет месеци 2020.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКА БЕСНА ЗБОГ ОДБИЈАЊА КИЈЕВА ДА ПРИЗНЕ РУСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Ево зашто су пропали преговори у Лондону

АМЕРИКА БЕСНА ЗБОГ ОДБИЈАЊА КИЈЕВА ДА ПРИЗНЕ РУСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Ево зашто су пропали преговори у Лондону

ПРЕГОВОРИ о окончању конфликта у Украјини, који су требали бити одржани данас у Лондону на нивоу министара спољних послова Велике Британије, САД, Француске, Немачке и Украјине, одложени су након што су амерички званичници отказали учешће.

23. 04. 2025. у 16:24

Коментари (0)

ТВОЈА ШТИТНА ЈЕ ТВОЈ ШТИТ: Бесплатни прегледи штитне жлезде уз подршку Фондације Mozzart