КОЛИКО НАС КОШТА "ЗДРАВА ХРАНА": Тржиште је у експанзији, а најновији хит је брезин шећер који кошта као пет килограма обичног шећера
КЕКЕС без додатог шећера, са неким природним заслађивачем или, на пример, са стевијом - осетно мање се исплати од кутије "стандардног кекса" који купује већина потрошача у Србији.

Фото: Депоситпхотос
Иако се дуже време дискутује о томе колико је храна која се промовише као здрава - заиста здрава, будући да неки производи, рецимо, немају шећер, али зато имају велике количине простих масти у саставу, овај сегмент свакако остаје луксуз.
То није случај само код нас, већ и у свету, где се зависно од тржишта углавном конзумира брза храна, тесто, јефтиније поврће, повољније месо. Цене хране су значајно узнапредовале откако је кренула пандемија, а шећер је погурао цене малтене свих намирница.
У Србији се генерално слабије једе црна чоколада, пре свега, због високе цене у односу на стандард и плате већине грађана. Што више какаоа, то виша цена, а и та сировина поскупљује, још од почетка прошле године када је тона какао зрна вредела чак 2.500 долара.
С друге стране, (црна) чоколада је само један мали део приче о здравим слаткишима или храни, генерално. Наше тржиште је из године у годину све боље снабдевено, а упакована храна је свакако скупља од оне "на меру".
Рецимо, 75 грама упакованог сировог бадема, купљеног у маркету, кошта отприлике као 100 грама печеног бадема у продавници здраве хране. Потоњи се свакако боље котира, тј. регуларно има јачу цену.
Такође, кекс без додатог шећера, са неким природним заслађивачем или, на пример, са стевијом - осетно мање се исплати од кутије "стандардног кекса" који купује већина потрошача у Србији.
Колико је "тешко" тржиште здраве хране?
Свакако, има разлика у томе који је бренд у питању, која је грамажа, да ли је кекс "обичан", филован, са неким специјалним укусом - али у начелу, здравије опције су просечно дупло скупље.
У последње време све популарније су и овсене каше, при чему паковање пахуљица кошта најмање и траје најдуже. Оно што прави разлику у цени јесу чиа семенке, бадем, лешник, листићи бадема или кокоса, затим смрзнуто или кандирано воће, потом разни други додаци.
Треба истаћи и да није сваки мусли, као готов производ, исти. У понуди су паковања која гарантују 30% мање шећера и то је јасно истакнуто на амбалажи, као и мусли без вештачких заслађивача. Овакви производи свакако коштају више.
Занимљиво је и поређење белог шећера са брезиним шећером, који се наметнуо као један од најпопуларнијих заслађивача. Штавише, "лети" и са полица у нашој земљи, упркос папреној цени: 150 грама овог шећера кошта 360 динара, док је килограм белог шећера око 70 динара.
Према проценама са сајта Статиста, тржиште здраве и велнес хране вредело је око 707 милијарди долара у 2016, а процена је да је до овде године порасло на више од 800 милијарди долара.
(Телеграф Бизнис)
Препоручујемо

МОЈА ПРВА ПЛАТА-МОЈ ПРВИ ПОСАО: Дуња је на овај начин започела своје радно искуство
17. 09. 2021. у 16:27

ДРАМА НА НЕБУ: Земља која се граничи са Србијом дигла борбене авионе због руских дронова
У РУМУНИЈИ је била проглашена ваздушна узбуна у округу Тулча због масовног напада руских дронова на Украјину, саопштило је данас румунско Министарство одбране.
02. 07. 2025. у 11:13

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45

АГЕНТ МОСАДА У ПОЛИТИЧКОМ ВРХУ СИРИЈЕ: Вешање израелског шпијуна снимано и преношено уживо (ФОТО/ВИДЕО)
МНОГИ га сматрају најбољим израелским шпијуном икада. Са лажним идентитетом сиријског муслимана рођеног у Либану, Ели Коен је имао један циљ - да као оперативац Мосада сазна поверљиве информације које ће користити Израелу.
01. 07. 2025. у 12:48
Коментари (0)