ОВО СУ НАЈПЛАЋЕНИЈИ ЗАНАТИ У СРБИЈИ: Све више послодаваца нуди плату и до хиљаду евра
ПОСЛОДАВЦИ у Србији најтеже долазе до занатлија, иако ти послови понекад доносе добру зараду. Интересовање за занимања која подразумевају ниже квалификације и даље је мало, а потребе су све веће.

Фото В. Данилов
Један од разлога могло би да буде општеприхваћено мишљење да се за занатлије школују они који немају алтернативу.
Занатска занимања у нашој земљи годинама су дефицитарна. Са друге стране, потребе за том врстом услуга све су веће.
- Имали смо ситуацију пре два месеца, када је један послодавац понудио зараду од чак две хиљаде евра и могућност становања уколико кандидат није из Београда - само из разлога што је био у великој немогућности да попуни то радно место - наводи Милош Турински из Инфостуда.
Љиљана Павловић из Уније послодаваца Србије каже да сваки десети послодавац запошљава занатлије.
- И готово сваки од тих послодаваца има озбиљних проблема да пронађе занатлију који му је потребан - истиче Павловићева.
На тржишту послова који не захтевају висок степен стручне спреме, најтеже је доћи до радника из области угоститељства и грађевине, али и неге и лепоте.
- Сада мало мање, преко лета је то био драматичан проблем, сада смо се са конобарима стабилизовали, али и даље је проблем са куварима. Тренутно, шеф кухиње, то јесте мало лична ствар, али човек има 135.000, што су за Србију добри услови - каже угоститељ Војин Цуцић.
Фризерка Верица Ђурђевић каже да, уколико је неко "комплетан", у том послу може да заради од 80.000 до 100.000 динара.
- Ја тражим две године комплетног радника и не могу да нађем. Посла има - тврди Ђурђевићева.
Ситуација се окренула у корист заната
При избору школовања млади све чешће уписују факултете и опште смерове, мислећи да ће лакше доћи до посла. Међутим, ситуација се окренула у корист заната.
- Веома мали број младих се образује за занатлије, јер се занат још увек код нас перципира у негативној конотацији, у смислу да су занатлије они људи који се за то школују јер немају неку алтернативу - указује Љиљана Павловић из Уније послодаваца Србије.
Директорка Угоститељско-туристичке школе Јелена Шалипуровић каже да ту образовну установу похађа 1.100 ученика.
- Главни разлог што се уписују код нас је та нека љубав према кулинарству, туризму, посластичарству, угоститељству - наводи Шалипуровићева.
Ученици кажу да је та школа била њихов избор, између осталог, и због тога што могу да повежу школовање и праксу. Посла ће, сигурни су, бити - било у Србији или у иностранству.
Дуалним образовањем обухваћен је велики број школа где је обавезна и практична настава, па ђаци имају прилику да занат и боље и брже науче.
(РТС)
БОНУС ВИДЕО: ОД ЊИВЕ ДО ТРПЕЗЕ: Ево како се производи чувени лесковачки ајвар

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

"НЕКАД ТЕ МРЗЕ, НЕКАД ТЕ ВОЛЕ..." Вратио се Младен, Деа изненадила објавом
МЛАДЕН Мијатовић, бивши дугогодишњи изабраник водитељке Дее Ђурђевић, вратио се у Србију.
08. 09. 2025. у 11:17
Коментари (0)