ЗАРАЂУЈУ ОД ЛЕСКОВАЧКОГ РОШТИЉА: Словеначке компаније без ограничења производе српске специјалитете које бисмо могли да заштитимо
ЗАШТИТА производа из Србије, пред комисијом Европске уније, донела би добре резултате. Имате одличне прехрамбене производе, па кад их будете заштитили, нико други их не може имати. У Словенији имамо лесковачке ћевапе, а то је узето са вашег тржишта. Ако их, међутим, будете ви заштитили, ми више нећемо моћи да их имамо. Само ће Србија моћи под тим именом да их производи.

Фото В: Данилов
Објашњавајући значај заштите прехрамбених производа пред ЕУ комисијом, ово је испричао Изидор Кривец, власник једне велике фабрике меса и председник Удружења ГИЗ Месне индустрије Словеније. Како је објаснио, увек се залаже да се купују домаћи производи, па и да у нашој земљи српска храна треба да буде на првом месту, али да због квалитета и безбедности, они заслужују друго место.
- Моја компанија је имала разговоре о преузимању појединих месних индустрија у Србији, али је све одложено због пандемије - рекао је Кривец. - Циљ месне индустрије из Словеније је да буду на тржишту Србије много више од садашњих четири одсто свежег меса и око 4,3 одсто прерађевина. Српске компаније, из месне индустрије, у процесу прикључења ЕУ би требало да искористе средства и набаве нову технологију, која ће им омогућити даљи раст и развој.
Удружени словеначки произвођачи заштитили су крањску кобасицу у ЕУ и имају 13 сертификованих произвођача по провереној рецептури и строгим условима квалитета. На тржишту наступају и са заштићеним именима пршута.
С друге стране, Србија на нивоу ЕУ, нема заштићен ниједан производ. У Заводу за интелектуалну својину постоји 79 важећих регистрованих ознака географског порекла. Од свих њих, само три конкуришу за европску листу - ариљска малина, фрушкогорски липов мед и пиротски качкаваљ. Словенија има у ЕУ заштићених 50 производа.

Илустрација Тоше Борковића
Према речима Ане Ахчин, генералне секретарке ГИЗ Месне индустрије Словеније, увођењем прехрамбених производа у ЕУ шеме квалитета добијају произвођачи, држава и потрошачи. То подразумева заштиту географског порекла, ознаке и традииционалног квалитета. Када постоји ознака боља је продаја, потрошачи знају шта купују, а произвођачи се боре на тај начин са нелојалном конкуренцијом.
КРАЊСКА МОЖЕ САМО У ДЕЖЕЛИ
- ЦЕЛА Словенија представља територију за производњу крањске кобасице, а за прављење крашког пршута и панчете само покрајина Крас - истакла је Ана Ахчин, генерална секретарка ГИЗ Месне индустрије Словеније. - Када је крањска кобасица добила од ЕУ ознаку квалитета, продаја је порасла више од 10 одсто годишње.
Препоручујемо

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

КОСТИЋЕВА БРВНАРА НА МОКРОЈ ГОРИ: Као у ловачком дому - како изгледа глумчева викендица у природи (ФОТО)
ГЛУМАЦ Вук Костић велики је љубитељ природе, лова и риболова, па сваки слободан тренутак користи да оде ван града.
13. 08. 2025. у 10:27
Коментари (2)