СВИЊСКИХ ШНИЦЛИ НИ ЗА НАШ ТАЊИР: Сточарство треба оживети да бисмо уопште могли да говоримо о извозу
СРБИЈА би требало да отпочне процедуру одобравања извоза пилећег меса у ЕУ, а на пролеће следеће године истим путем би требало да крене и свињско месо.
И док се "путеви" трговања полако отварају и шире, сточарство у Србији је на најнижим гранама. Код нас се више не производи довољно свињског меса ни за потребе грађана Србије, па је увоз неминован. Због тога, стручњаци сматрају да би овај извоз могао бити добар сигнал за произвођаче, да производња није толико скупа.
- Ситуација у сточарству је веома тешка и то је тако последњих неколико година - истиче Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство Привредне коморе Србије.
- На то су највише утицале пандемија, смањена потрошња кроз угоститељство, поскупљење основних компонената сточне хране и афричка куга свиња. Не знам како ће сточарство ове ствари да преболи. Подстицаји државе јесу добри, али су ефекти слаби. То је све танко и недовољно за ове јаке параметре. Али то и служи да подстиче производњу, а не да је финансира. Било би само добро да субвенције буду редовне и на време исплаћене.
Како објшњава Будимовић, Индонезија је заинтересована за увоз одређених количина свињског меса из Србије. Нама је, међутим, сада најважније да зауставимо пад у сточарству, а држава ће урадити оно што је до ње - трговачке уговоре и усклађивање сертификата.
- Сви ми који се овим бавимо морамо да учествујемо на одређени начин, како бисмо видели шта се исплати нашим фармерима - сматра Будимовић.
- Питање је ко је храбар да уђе у посао и да зна да ће да послује са губитком. Србија има потенцијал, производимо храну за животиње и штета што то не користимо. Наша земља сада треба да успостави трговачке односе, јер смо изгубили купце за време док нисмо извозили. Исто је и са јунећим месом. Више немамо купце у Грчкој и Италији. Неће бити лако да се појавимо на једном јаком пољопривредно-економском тржишту као што је ЕУ.
Треба наћи коме ћемо продати. Због тога треба тражити и нова тржишта.
Да је увек боље извести готов производ него сировину, слаже се и Будимовић. Што финалнији производ - то боље и исплативије.
- Чајна кобасица, пршута и кулен су вредни производи који могу да трпе транспорт на дуже дестинације - говори Будимовић.
- Треба размишљати о укусима тих земаља. Имамо квалитет, добре технологе и компаније које раде са свега 40 до 50 одсто капацитета.
ВЕЛИКИ УВОЗ МЕСА
ЗА првих девет месеци ове године Србија је увезла свињског меса у вредности од 36,7, а извезла за 1,8 милиона евра. Док смо производа од свињског меса увезли за 58, а извезли за 45,4 милиона евра. Наша земља не увози много пилетине, па смо за овај период купили живинског меса у вредности од 13,4 милиона евра. Према речима Будимовића, највише увозимо из ЕУ, и то из Шпаније, Немачке, Данске, Мађарске и Холандије, док нам готови производи углавном стижу из Хрватске.
Препоручујемо
АДУТИ СУ КУЛЕН И СРЕМСКА: Недимовић у Бриселу договорио извоз пилећег и свињског меса
29. 09. 2021. у 11:00
"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Србија добила зелено светло за извоз пилећег и свињског меса у ЕУ
28. 09. 2021. у 13:15
АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности
У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".
04. 11. 2024. у 16:15
ПУТИНУ У ПОМОЋ СТИЖЕ НАЈЕЛИТНИЈА ВОЈСКА: Шта је "Олујни корпус", једна од најмоћнијих специјалних јединица на свету
СЕВЕРНОКОРЕЈСКА појачања долазе усред назнака да се Русија бори с попуњавањем својих снага.
30. 10. 2024. у 12:37
КРИЛИ ЉУБАВ: Бане Мојићевић ПРИЗНАО за везу са Миленом Ћеранић
ПЕВАЧ Бане Мојићевић изненадио признањем.
04. 11. 2024. у 13:02
Коментари (0)