ЧОКОЛАДУ ЋЕМО ЈЕСТИ НА КОЦКИЦЕ: Рекордна цена какаоа на берзама утицаће на омиљени слаткиш и у Србији
ОМИЉЕНИ слаткиш би ускоро могла да загорча виша цена. Какао стално поскупљује јер је у западној Африци, кључној области за производњу ове сировине, забележена трећа узастопна лоша жетва. Прошлог уторка је на робним берзама у Лондону и Њујорку достигао највиши ниво у историји, премашивши 10.000 долара. У протеклој години цене какаоа су скочиле за око 231 одсто. Како преносе западни медији, произвођачи чоколаде имају проблеме са снабдевањем, а многи упозоравају да ће морати да подигну цене својих производа или да смање паковање. То ће осетити и потрошачи у Србији.
Из једне познате компаније, чије чоколаде су популарне и на нашем тржишту, најављују да ће подићи цене, јер је какао данас три пута скупљи него што је био пре годину дана.
Према подацима Републичког завода за статисику, у Србији је група производа "Какао и чоколада у праху" у фебруару била скупља за 16 одсто у односу на исти месец лане. У истом периоду, чоколада је забележила раст од осам процената. На поскупљење чоколаде и кондиторских производа у нашој земљи утичу пораст цена сировина, али и транспорта, енергената и амбалаже.
Статистика показује кретање просечне цене, а субјективни осећај потрошача у нашој земљи је да је омиљени слаткиш значајно више поскупео за годину дана. То представља додатно оптерећење за кућни буџет, јер је инфлација још висока, па су и неопходније намирнице скупе. Ипак, не одустају од куповине чоколаде, али смањују количину и сналазе се да би прошли што повољније. Већина пазари чоколаду искључиво када је на акцији у продавницама, или је купују на пијацима где се често продају по значајно нижој цени него у трговинским ланцима. Многи потрошачи траже алтернитиву, па се одлучују за јефтиније и можда мање квалитетније кондиторске производе.
Ближи се Васкрс по јулијанском календару, а да ли ће произвођачи искористити прилику да подигну цену чоколадних јаја и зека, остаје да се види. Један од могућих потеза је, како најављују, и смањивање величине чоколаде. Ова непоштена пословна пракса прикривеног повећања цена артикла, за којом произвођачи све чешће посежу, добро је позната и потрошачима у Србији. Све теже је наћи паковање чоколаде од 100 грама, јер је калирало на 90, 80 или 75 грама. Тим маркентиншким триком компаније злоупотребљавају навике потрошача, јер купци брзо примете поскупљење производа, али не обраћају превише пажње на његову количину.
Што се тиче земаља које заједно производе више од половине глобалног рода какаоа, Гане и Обале Слоноваче, оне су погођене екстремним метеоролошким приликама које су додатно појачане климатском кризом и феноменом "Ел Нињо". Ситуацију погоршава и болест усева код западноафричких узгајивача и недовољно улагања у старе плантаже. Због тога се смањују залихе какаоа широм света.
Према писању западних медија, илегално рударење у западноафричким регионима је такође драстично порасло, због богатих налазишта метала и минерала као што су злато, уранијум, руда гвожђа и дијаманти. Ово је довело до масовног губитка обрадивог земљишта. Растуће цене какаоа не доносе добит за њихове узгајиваче, који се и даље боре са повећаним трошковима производње и смањеним приносима. То је разлог што одлучују да продају своје фарме какаоа и земљиште рударским компанијама.
ЗА ШАКУ СЛАТКИША 1.400 ДИНАРА
У Србији 100 грама обичне млечне чоколаде кошта углавном од 150 до 240 динара. Познатији европски брендови су скупљи и крећу се од 290 до 350, док се на снижењу неки могу наћи и за 240 динара. Код бомбоњера је велики распон цена, па се у зависности од произвођача и квалитета, 200 грама продаје претежно од 450 до 980, али и за 1.400 динара.
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)
МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.
12. 12. 2024. у 13:43
ОВОГ ДАТУМА ТЕМПЕРАТУРА ПАДА НА МИНУС 15: Детаљна временска прогноза до краја децембра
МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић најавио је да нас након краткотрајне стабилизације времена у другој половини децембра очекује јаче захлађење тачно 21. и 22. децембра.
12. 12. 2024. у 13:58
ОПЕРАЦИЈА БРЧКО '93 И СЛУЧАЈ "ЦРВЕНЕ БЕРЕТКЕ": Лепа Брена у униформи - у касарни после вести о стрељању
ИСТИНА о сликама певачице Лепе Брене у војничкој униформи.
12. 12. 2024. у 19:02
Коментари (0)