СВАКИ ГОСТ МОРА ДА ПОТРОШИ ОКО 121 ЕВРО: Нова правила у појединим ресторанима - шок у Лондону

Euronjuz

01. 03. 2025. у 15:39

Нови тренд који преплављује престоничке ресторане у Лондону налаже да гости морају унапред да прихвате одређени минимални трошак по особи.

СВАКИ ГОСТ МОРА ДА ПОТРОШИ ОКО 121 ЕВРО: Нова правила у појединим ресторанима - шок у Лондону

Foto: Profimedia

Ова пракса доспела је у центар пажње када је ресторан "Гyмкхана", носилац две Мишленове звездице, објавио да сваки гост мора да потроши најмање 100 фунти (око 121 евро) на вечеру.

Луксуз долази с ценом

"Гyмкхана" није једини ресторан који је увео ово правило. Индијски ресторан "Цхутнеy Марy" захтева минималну потрошњу од 60 фунти (око 73 евра), док Хутонг у згради "Тхе Схард" тражи 80 фунти (око 97 евра). Најскупљи праг поставио је ексклузивни суши ресторан "Араки" у Мејферу, где гости морају да потроше најмање 300 фунти (око 364 евра).

Поред ових правила, расте и број ресторана који траже депозит приликом резервације, често у износу од 20 фунти (око 24 евра) по особи.

Борба против лажних резервација

Разлог за увођење ових мера је, према речима власника ресторана, велики број отказивања и лажних резервација. "Гyмкхана" је за "Фајненшл Тајмс" објаснила да су након освајања Мишленових звездица преплављени ботовима и сајтовима за препродају резервација.

Сличан проблем већ дуго мучи индустрију концерата, где препродавци масовно резервишу места у популарним ресторанима, а затим их продају онима који су спремни да плате више.

Поред ботова, ресторани се суочавају и с навиком гостију да резервишу више ресторана за исти датум, а затим изаберу само један или уопште не дођу. У ситуацији када трошкови закупа, енергије и намирница расту, ресторани не могу да приуште празне столове, преноси Бизпортал.

Хоће ли се тренд проширити?

Иако оваква пракса може бити корисна за ексклузивне ресторане с великом потражњом, није погодна за локалне ресторане који се ослањају на сталне госте и пријатељску атмосферу.

Најбољи ресторани су они у којима гости могу да се опусте и уживају у храни, не размишљајући о томе да су део хладне трансакције новца за услугу. Да ли ће овај тренд дугорочно опстати, остаје да се види.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСКИ АВИОНИ УШЛИ У ДРЖАВУ НАТО, ЗАДРЖАЛИ СЕ 12 МИНУТА: Ово је неприхватиљво и невиђено брутално

РУСКИ АВИОНИ УШЛИ У ДРЖАВУ НАТО, ЗАДРЖАЛИ СЕ 12 МИНУТА: "Ово је неприхватиљво и невиђено брутално"

ТРИ руска борбена авиона МИГ-31 ушла су данас у естонски ваздушни простор у области острва Вајндло без дозволе и остала у естонском ваздушном простору скоро 12 минута, пренео је естонски портал "Ерр.ее".

19. 09. 2025. у 17:00

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

ДИРЉИВО: Објављена Халидова преписка са директором клинике (ФОТО)

ДИРЉИВО: Објављена Халидова преписка са директором клинике (ФОТО)

ПЕВАЧ Халид Бешлић опоравља се након што је завршио у болници због здравствених проблема. Вест о његовој болести забринула је многе обожаваоце и естрадне личности, међу којима је Халид цењен и омиљен, а сада се огласио и заступник у НСРС и директор Универзитетског-клиничког центра РС Владо Ђајић.

19. 09. 2025. у 15:33

Коментари (0)

ЈУНАЈТЕДОВА ТРАГЕДИЈА СЕ НАСТАВЉА: Следећи који су на реду да се наплате су лондонски плавци