СВАКИ ГОСТ МОРА ДА ПОТРОШИ ОКО 121 ЕВРО: Нова правила у појединим ресторанима - шок у Лондону
Нови тренд који преплављује престоничке ресторане у Лондону налаже да гости морају унапред да прихвате одређени минимални трошак по особи.

Foto: Profimedia
Ова пракса доспела је у центар пажње када је ресторан "Гyмкхана", носилац две Мишленове звездице, објавио да сваки гост мора да потроши најмање 100 фунти (око 121 евро) на вечеру.
Луксуз долази с ценом
"Гyмкхана" није једини ресторан који је увео ово правило. Индијски ресторан "Цхутнеy Марy" захтева минималну потрошњу од 60 фунти (око 73 евра), док Хутонг у згради "Тхе Схард" тражи 80 фунти (око 97 евра). Најскупљи праг поставио је ексклузивни суши ресторан "Араки" у Мејферу, где гости морају да потроше најмање 300 фунти (око 364 евра).
Поред ових правила, расте и број ресторана који траже депозит приликом резервације, често у износу од 20 фунти (око 24 евра) по особи.
Борба против лажних резервација
Разлог за увођење ових мера је, према речима власника ресторана, велики број отказивања и лажних резервација. "Гyмкхана" је за "Фајненшл Тајмс" објаснила да су након освајања Мишленових звездица преплављени ботовима и сајтовима за препродају резервација.
Сличан проблем већ дуго мучи индустрију концерата, где препродавци масовно резервишу места у популарним ресторанима, а затим их продају онима који су спремни да плате више.
Поред ботова, ресторани се суочавају и с навиком гостију да резервишу више ресторана за исти датум, а затим изаберу само један или уопште не дођу. У ситуацији када трошкови закупа, енергије и намирница расту, ресторани не могу да приуште празне столове, преноси Бизпортал.
Хоће ли се тренд проширити?
Иако оваква пракса може бити корисна за ексклузивне ресторане с великом потражњом, није погодна за локалне ресторане који се ослањају на сталне госте и пријатељску атмосферу.
Најбољи ресторани су они у којима гости могу да се опусте и уживају у храни, не размишљајући о томе да су део хладне трансакције новца за услугу. Да ли ће овај тренд дугорочно опстати, остаје да се види.
Препоручујемо

СНИМАК СА ПРЕВОДОМ НА СРПСКИ Жестока расправа Трампа и Зеленског (ВИДЕО)
У ПЕТАК је у Белој кући одржан састанак између америчког председника Доналда Трампа, потпредседника Џеј Ди Венса и Владимира Зеленског, а сусрет је прерастао у експлозивну и жестоку расправу.
28. 02. 2025. у 23:12

БОМБАРДОВАЊЕ СР ЈУГОСЛАВИЈЕ НАЈВЕЋА ГРЕШКА У ВОЈНОЈ ИСТОРИЈИ: Интервју - Јанис Енголфпоулос, вицеадмирал грчке морнарице у пензији
"НАТО бомбардовање 1999. се често посматра као кључни догађај у међународном систему након Хладног рата, посебно због начина на који је обликовао геополитику, међународно право и односе између НАТО земаља и Русије, и ако би било поједностављење рећи да је то директан окидач садашњих конфликата, то јесте допринело дугогодишњим тензијама које су евалуирале у данашњу глобалну динамику".
01. 03. 2025. у 14:49

ТРАЖЕ ДИСКВАЛИФИКАЦИЈУ ПРИНЦА: "Ово би требало да буде довољан разлог, зар не?"
ПОЈАВИО се могући разлог за дисквалификацију овоодишњег победника за ПЗЕ, Стефана Здравковића, Принца од Врања.
01. 03. 2025. у 13:38
Коментари (0)