МЕСО ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЈУНЕТИНЕ А КОРИСТЕ ГА У ЛУКСУЗНИМ РЕСТОРАНИМА: Отвара се прва фарма кунића у Србији

В.Н.

16. 11. 2025. у 09:17

ФАРМА која ће бројати 15.000 кунића за узгој и прераду налази се у Стејановцима, код Руме.

МЕСО ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЈУНЕТИНЕ А КОРИСТЕ ГА У ЛУКСУЗНИМ РЕСТОРАНИМА: Отвара се прва фарма кунића у Србији

Foto: Profimedia

Прва фарма у Србији и региону за узгој и прераду 15.000 кунића годишње требало би да буде завршена до краја године.

Фарма ће се налазити у Стејановцима, код Руме, а објекат ће бити три пута већи од досадашње фарме Милана Павловића. Тренутно, Павловић годишње држи између 3.500 и 4.500 кунића, уз додатних исто толико откупљених од коопераната из околних крајева Београда. Његово месо се продаје ексклузивним ресторанима у градовима и туристичким центрима широм Србије.

Цена меса кунића износи око 1.200 динара по килограму, што је скупље од ћуретине, али јефтиније од јунетине и телетине.

Како Павловић каже за Дневник, месо кунића враћа се на домаће тржиште. Велике фарме за узгој кунића постојале су још у време СФРЈ.

- Пре осам година када сам покренуо посао, ниједан ресторан на менију није имао кунића. Данас снабдевам све познате ресторане у Београду, Новом Саду и на Копаонику. Месо кунића може се пронаћи и у великим трговинским ланцима, углавном увезено из Мађарске, јер све више људи бира здраву храну - истакао је Павловић.

Foto: Profimedia

Он додаје да је месо кунића једно од најздравијих на свету, са највећом нутритивном вредношћу: 23,5 одсто протеина, без холестерола, спада у посна меса и у многим земљама је на менију два-три пута недељно. На Малти, на пример, куниће становници једу свакодневно. Малта је и највећи корисник и произвођач ових животиња, а у Европи се гаје и у Француској, Италији и Шпанији.

Раса хиколи једина у Србији

Павловић једини у Србији узгаја расу хиколи, која је идеална за тов. Ову расу су развили 1988. године. Кунићи се хране гранулама од овса, јечма и детелине, а женке се коте седам-осам пута годишње. Ако у тову отхране седам младунаца, то се сматра идеалним просеком. Тренутно на фарми има око стотину женки у приплоду.

Павловић је одлучио да месо продаје ресторанима јер већ 20 година продаје вино и добро познаје домаће тржиште. Идеју је повезао са новим послом: уз вино, нуди и месо које је најближе ћуретини, најбоље када кунић достигне тежину од 3 до 3,2 килограма.

Foto: Profimedia

Самостална изградња и прерада

Изградњу фарме Павловић финансира из свог џепа, иако се пријављивао на републичке конкурсе за подстицаје.

- Министарство пољопривреде тек пре неколико година препознаје куниће у сточарству. Пријавио сам се на конкурс и сада чекам исход. Покрајина још не даје средства за узгој кунића - наводи Павловић.

На фарми ће осим простора за тов и прераду бити изграђена и мини-кланица. Тренутно месо одвози у Мали Иђош, а када фарму заврши, планира да добије ХАЦЦП стандард. Поред меса, производиће и прерађевине: шункарицу, суве кобасице, кулен и димљени батак.

(Каматица)

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Анђела Вуковић | Радозналост је њена супермоћ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

ТОТАЛНИ ОБРТ! Партизан демантовао да је потписао уговор са Пењаројом