МЕКСИКО НИСУ САМО ТАКОСИ И ТЕКИЛА: Ева Лонгорија, чувена "Очајна домаћица" о новом кулинарском серијалу и повратку коренима

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

14. 10. 2023. у 18:14

УЛОГА врцаве, вреле, али и опасне Латине, Габријел Солиз из славне Вистерије Лејн у култним "Очајним домаћицама" награђеним са седам Емија и три Златна глобуса донела јој је номинацију за признање Еми, али још важније од тога - каријеру и светску славу која траје до данас.

МЕКСИКО НИСУ САМО ТАКОСИ И ТЕКИЛА: Ева Лонгорија, чувена Очајна домаћица о новом кулинарском серијалу и повратку коренима

Фото 24 Кitchen Promo

Глумица Ева Лонгорија уз Џенифер Лопез важи за једну од најуспешнијих јавних личности латиноамеричког порекла, а свој утицај већ деценијама користи за побољшање положаја својих сународника у Холивуду. Мада је рођена и одрасла у Тексасу, а шпански је научила тек 2009. године, ова холивудска дива користи сваку прилику да истакне своје богато мексичко порекло. Како каже, чак 13 генерација њене породице полаже право на земљиште које је по колонизацији тадашњи шпански краљ преписао њеним прецима, а то имање које се тада налазило у Мексику, а данашњем јужном Тексасу, и даље припада њеној фамилији. То је, сматра она, најчвршћи доказ тога да је, упркос њеном савременом америчком педигреу, Ева Лонгорија права Мексиканка.

Глумица тренутно са супругом и сином живи на релацији Калифорнија - Мексико, и користи сваки тренутак да члановима породице открије све лепоте своје родне земље. У корист јој иде и нова емисија "Ева Лонгорија: У потрази за Мексиком" коју гледамо на каналу 24 кичн (средом у 13.00), а која је била и повод за разговор са славном глумицом. Ева је на снимање ове емисије, како открива, пристала на наговор свог колеге, холивудске легенде номиноване за Оскара, глумца, редитеља, продуцента и сценаристе Стенлија Тучија, који је занат у ТВ кухињи испекао са сличним документарним серијалом посвећеним италијанским специјалитетима.

Фото 24 Кitchen Promo

- Чини ми се да је термин "мексичка кухиња", уз рецимо италијанску и кинеску један од највећих гурманских клишеа на свету. Прва асоцијација већини људи су такоси и чили папричице, а ретко ко зна да се иза овог појма крије озбиљно вишевековно наслеђе и култура читаве Америке. Ако већ желите да пробате такозвану мексичку кухињу, онда морате да знате да је све што ћете јести - од такоса, преко бурита, паприке, кукуруза, пасуља, до ваниле, чоколаде, авокада, и наравно, текиле, под заштитом Унеска, као споменик културне баштине. Морате знати да уживате у јединој кухињи на свету која је комплетна стављена на Унескову листу споменика културе - истиче Лонгорија, додајући да је један од главних разлога због којих је прихватила Тучијеву понуду био тај што се надала да ће се емисија осим хране бавити и утицајем који је латиноамеричка култура оставила на модерну цивилизацију.

- Када сам први пут крочила на сет "Очајних домаћица" нисам била свесна величине и важности тог корака. Иако сам пре тога имала велику улогу у сапуници "Млади и немирни" која се снима од 1973, и захваљујући којој ме је продукција "Домаћица" и приметила, чињеница је да је рола Габријел Солиз била прва у историји америчке ТВ индустрије у којој се једна жена латиноамеричког порекла појављује као протагониста. Тада нисам била свесна тога, али Габријел је током наредних сезона постала један од најснажнијих хиспано гласова у Холивуду. У земљи у којој је петина становништва управо латиноамеричког порекла, док је Латиноса у Холивуду мање од 5 одсто. Сећам се дана када ми је моја менторка, Долорес Хуерта, рекла: "Ти данас добијаш моћ и глас. Искористи их паметно.

Фото 24 Кitchen Promo

Буди спремна да када проговориш народ од тебе добије нешто важно." Та лекција урезала ми се у памћење - открива глумица, истичући да вођена речима чувене мексичке активисткиње никада није желела да је људи слушају само због тога што је славна. Иако је већ дипломирала на студијама кинезиологије, Ева је упоредо са снимањем "Очајних домаћица" завршила и политичке науке, настојећи да свом гласу да и тежину потковану разумевањем проблема и положаја мексичког народа у САД.

- Било је необично. Наравно да су остали студенти и професори знали ко сам. Феномен "Очајних домаћица" тада је већ добијао обрисе култа. Али сви су били сјајни. Имали су много разумевања. Осећала сам се дивно окружена људима који су ми, пре свега, били снажна подршка - каже глумица, признајући да се током година, ипак, помало уморила од славе "Очајних домаћица".

- Када вам сваког дана прилазе са осмехом на лицу и са увек истом реченицом о томе како су "Очајне домаћице" генијална серија и како сам била сјајна као Габријел, и да би требало поново да снимамо, јер ми је то била најбоља улога у каријери, развијете одбрамбени механизам. Тако сам временом почела инстинктивно да одговарам: "Да, Габријел је била сјајна, али чекајте тек да видите шта вам ново спремам", иако новог пројекта заиста није било, али сам морала да натерам себе да верујем да ћу једног дана публици понудити нешто ново и другачије, и да ћу коначно престати да будем Габријел из "Очајних домаћица" - открива Лонгорија, додајући да ће заувек остати захвална популарној серији и свему што је она учинила за њу.

Фото 24 Кitchen Promo

- Пре него што сам се отиснула у свет глуме, као и већина девојака радила сам у ресторану брзе хране. Међутим, још тада сам имала зацртан план. Сањала сам о томе да покренем свој посао и да имам свој новац. Дуго ми је требало да се уклопим у друштво. Вероватно то никада не бисте могли ни да наслутите, али сам прилично касно постала свесна свог изгледа. Имала сам скоро 30 година када сам схватила да људи воле да се смеју и да уживају у мом друштву због моје енергије. Тако сам добила и улогу у "Домаћицама". Са редитељем сам разговарала о сценарију, сећам се да сам била одушевљена, али он ме је питао шта мислим о целокупној причи. Одговорила сам му искрено, насмејавши се у свом стилу, да ме остатак сценарија није ни занимао, већ да сам прочитала само моје делове и њега је то урнебесно забавило. Рекао ми је: "То је управо оно што би и Габријел рекла.

Добили сте улогу" - поделила је са нама анегдоту Лонгорија, која је за ролу Габријел Солиз у чувеној серији добијала невероватних 200.000 долара по епизоди.

Ипак, две деценије касније, у кулинарском серијалу посвећеном њеном родном Мексику, своје ТВ путовање започиње - од нуле.

- Срце Мексика је храна. Али храну је немогуће замислити без људи. Оно што сам научила снимајући овај шоу јесте то да посматрајући храну можете да приметите две велике разлике у концепту живота између Мексиканаца и Американаца. Ја, као неко ко вуче мексичке корене, а ко је цео живот провео у САД, због чега сам увек у Мексику Американка, а у Америци Мексиканка, на својој кожи сам искусила обе животне филозофије. Мексиканци воле да живе и вреднују лепоту живљења. Храна им служи за повезивање, а средиште породице увек је трпеза. За породичним столом почињу све приче, све љубави и сви послови. У Америци, међутим, људи од односа са другим људима више вреднују рад и посао. Таква је и америчка храна. Брза и на неки чудан начин себична. Мој супруг је из Мексика, и нашег сина Сантјага, упркос томе што је такође детињство провео у Америци, одгајамо у духу Мексика. Важно нам је да буде повезан са својим коренима.

Омиљени специјалитет су му ћуроси - открива глумица, додајући да обожава да спрема мексичка јела, али и да је за њу и супруга у гурманском погледу, ова емисија донела многа откровења.

- Емисија је тако конципирана да смо нас троје заједно кренули на путовање Мексиком.

Рецимо, мој муж је за разлику од мене живео у Мексику, а никад није био на Јукатану.

Такође, никад није био ни у Веракрузу. Било је забавно откривати му Мексико за који није знао - поручује Лонгорија, која се не стиди тога што не води главну реч у кухињи.

- Moj супруг, Хосе Антонио је шеф кухиње у нашој породици. Он обожава да кува, а ја обожавам да уживам у његовим специјалитетима, уз смех нам открива лепа глумица, додајући да је Хосе Антонио махер за колаче, док је она, како каже, задужена за озбиљније породичне оброке.

- Радећи на овој серији успела сам боље да разумем дух своје земље, а то је нешто што желим да пренесем и гледаоцима. Чини ми се да је наш свет, а ту пре свега мислим на Америку и Европу, сувише усмерен на посао. Радимо заиста напорно и дуго, али у свему томе губимо разлог због чега толико радимо. А тај разлог је управо живот. Почећу од моје породице, и желим да као Мексиканци уживамо у лепоти живота. Хоћу да ми у породици имамо поподневну сијесту, да застанемо, да се окупљамо за породичним столом и да уживамо у храни која нас радује, повезује и тера да се осећамо лепо и да се смејемо. То је нешто што смо сви ми у трци са временом и послом одавно заборавили. Лепо је смејати се са вољенима - закључује глумица која нам на мале екране доноси прелепу причу о Мексику.

Фото 24 Кitchen Promo

- Нема епизоде у овом серијалу коју нисам преплакала. За мене је ово било ходочасничко путовање. Пре колонизације овим континентима владали су људи који су имали своју културу и наслеђе. Било је дивно искуство видети шта је од свега тога преживело и на који начин се прилагодило савременом свету. На овој серији сам радила са жељом да повежем Мексиканце широм света и да их учиним поносним, али и да Мексико повежем са осталим народима и њиховим културама. Можда нећу учинити много, али довољно ми је да бар део гледалаца који погледају наш шоу схвати да најбоља чоколада на свету није швајцарска, и да она нема никакве везе са Европом. Чоколада је дар Мексика свету, и није једини - искрена је ова поносна Латина.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АЛАРМАНТНО! ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА: Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

АЛАРМАНТНО! "ПРИПРЕМИТЕ ЗАЛИХЕ ЗА 72 САТА": Европа пред катастрофом, a ове земље у опасности

У ИЗВЕШТАЈУ о цивилној и војној спремности Европе, који је објављен у среду, наводи се како би становници Европске уније требало да прикупе залихе неопходних потрепштина у случају избијања рата или неке друге велике опасности, пише "Њузвик".

04. 11. 2024. у 16:15

Коментари (0)

КАКО ИЗГЛЕДА ПРАВА ЗИМА У МОСКВИ Рускиња објаснила зашто јој не недостаје: Цео децембар - осам сати сунца