НЕНАД АТАНАСКОВИЋ У ВЕЛИКОМ ИНТЕРВЈУУ ЗА "НОВОСТИ": Храна је стил живота и задовољство, а нема добре кафане без добрих шкембића (ФОТО)
ХАРИЗМАТИЧНИ кувар који сваког четвртка и петка решета у кувању, за кратко време стекао је много обожаватеља. Ненад Атанасковић прво је привукао пажњу својим пријатним физичким изгледом, а онда се из недеље у недељу појављивао у модним комбинацијама које су такође биле врло примећене.
Радио је у ресторанима широм света, што му је помогло да оствари свој циљ, да буде свој газда, кувар и сувласник престижних ресторана. Ненад је страх и трепет за све учеснике кулинарског ријалитија, а својом харизмом убрзо је постао и један од најдражих чланова жирија.
"Мастершеф Србија", као најбољи кулинарски шоу који се већ приказује у 150 држава и обара све рекорде гледаности, у српском издању је у веома гледаном другом серијалу, сваког четвртка и петка од 21 час на Првој. Такмичари умећем, маштом, храброшћу и смелошћу да буду иновативни труде се да освоје ласкаву титулу првог "мастершефа Србије" и у овој сезони и награду од 50.000 евра.
Заједно са Филипом Ћирићем и Бранком Кисићем, Ненад је судија у овом шоу програму, а за "ТВ новости" открива пред какве изазове су као судије стављали такмичаре, као и да ли су били строги и захтевни.
- Жири (Бранко, Филип и ја) је научио да на такмичаре не треба да гледамо као на професионалне куваре, мада, с обзиром на то да у овој другој сезони имамо много више кандидата, имамо и очекивања да ће учесници своја кулинарска умећа подићи на више стандарде, колико је то могуће.
*Овај гастро шоу бележи велику гледаност на Првој. Колико вам то значи?
- Мени лично значи, јер коначно имамо гастрономски шоу са високо постављеним стандардима. Уз мало финеса може да парира свим светским емисијама на ову тему. Са друге стране имамо шоу који окупља публику од 5 до 95 година и то је велики успех.
*Шта су била ваша очекивања када сте одлучили да будете део овог популарног пројекта још у првој сезони? А где се стигло, у односу на почетна очекивања?
- У почетку је за мене било неко ново искуство, могућност да се опробам у нечему што пре нисам радио, а са друге стране на то сам гледао као на добар маркетинг за мој посао. Нисам очекивао да ће све прерасти у одлично место, где едукујемо такмичаре и гледаоце. Такође, "Мастершеф Србија" је место одакле полази доста добрих људи, кувара, и на крају запослених у многим ресторанима.
*Какви су из вашег угла учесници у програму?
- Заиста су разноврсни, има оних који су ту са циљем да победе, оних којима је ово игра, али и оних који су ту да се изборе са собом. Све их спаја љубав ка кувању и храни, што је дивно видети. На једном месту окупљено је толико људи који воле исту ствар.
*Да ли имате фаворита и да ли би неко од кандидата могао да вас наследи?
- Тешко питање (смех). Фаворити из позиције судија не постоје, а што се тиче кувања и шоу-програма, максимално смо објективни. Наравно, увек има кандидата у којима више или мање видите себе са почетка каријере, што нас стварно радује. Тако и ми дајемо свој максимум, да све њих гурамо да покажу шта умеју и знају.
*Који су то изазови пред које стављате кандидате?
- Изазови су увек узбудљиви и занимљиви. Гледаоци Прве могли су да виде кување са ограниченим бројем судова или намирница, али и разне потезе које ће им отежати задатак, па и припрему несвакидашњих намирница, као што су изнутрице, језик, кактус, тартуфи, пужеви...
*Шта је пресудно да вам се допадне и да високо оцените одређени специјалитет (било слани, било слатки)?
- На почетку изглед и сервис, али за високу оцену пресудан је укус. У јелу мора да буде таман свега да створи тај "умами" укус у устима.
*Шта је за вас храна?
- Стил живота и саставни део без кога не функционишем. Храна је једно од највећих задовољстава у животу.
*Које је ваше омиљено јело (слано и слатко)?
- Гледајући ширину и разноврснот хране коју спремам, не могу да кажем "омиљено". Како су почели ови хладни дани, најчешће прижељкујем нешто што је "на кашику" или можда нешто што је мало више "на штапиће" - добар рамен или супа том јум.
*Мени, односно јеловник, постао је врло интензиван спој естетике, укуса, високих критеријума за понуду у тањиру. Како ви гледате на то?
- Иде у добром правцу и постаје оно што заслужује да буде. Драго ми је што гледаоци Прве схватају и увиђају колико труда је потребно направити, осмислити и сложити јеловник за ресторан и колико је посао кувара креативан, али и тежак.
*Како се родила жеља за кухињом?
- Од раног детињства. У мојој кући се увек нешто спремало и крчкало. Било је немогуће не заволети кухињу.
*Поред тога што сте гастро шеф, да ли сте и гурман?
- Наравно, то је узајамно повезано. Не можете бити добри ако себе ограничавате што се хране тиче. Морате бити спремни да пробате све да бисте могли да изградите укус, као и да сазнате волите да спремате. Дефинитивно сам гурман, а добра кафана није добра ако нема добре шкембиће и главу у шкембету, да се ја питам.
*Да ли су постојали тренуци у каријери када сте можда хтели да одустанете?
- У послу којим се бавим чести су такозвани "брнаутови", јер је доста динамичан, стресан, али и психички и физички напоран. Таквих момената је било више пута. Међутим, следи дубок уздах и када видите колико неко ужива у храни коју сте спремили, одмах се вратите у заљубљеника у кухињу.
*Познато је да Србија има укусну храну и да се код нас добро једе. Да ли смо близу да нам кулинарство и умеће донесу нешто што је већ тренд на светској кулинарској сцени?
- Што се кулинарства у Србији тиче, заиста смо у брзом расту. Последњих неколико година дошли смо на тај виши ниво. У овом тренутку можемо да парирамо већем делу светске сцене и полако позиционирамо Србију као једну од гастро дестинација.
ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ БРИТАНСКОГ МИНИСТРА: У случају великог рата наша војска била би уништена за највише годину дана
БРИТАНСКА војска би у случају избијања великог рата била уништена у року од „шест месеци до годину дана“, што истиче важност обнове резервних снага у Великој Британији, упозорио је министар одбране за ветеране Алистер Карнс, преноси Скај њуз.
04. 12. 2024. у 17:10
(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ОБЈАВЉЕН СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ: Убица вади пиштољ и пуца са леђа, амерички директор није имао шансе (ВИДЕО)
БРАЈАН Томпсон (50), директор највеће здравствене осигуравајуће компаније у Америци, снимљен је како напушта хотел у 6.45 ујутру у среду, када је маскирани нападач извукао пиштољ са пригушивачем и пуцао му у леђа.
04. 12. 2024. у 19:58
КРАЈ КАРИЈЕРЕ ЈЕЛЕНЕ КАРЛЕУШЕ: Прелазак у политику и висока функција
ЈЕЛЕНА Карлеуша се последњих неколико година веома активирала политички, а иако званично није члан ниједне странке, она се труди да искаже своје мишљење и став кад год је то потребно.
02. 12. 2024. у 13:23
Коментари (0)