КОБАСИЦА ПО "СТУДЕНТСКИ": Факултет ветеринарске медицине има радионицу у којој се прерађује месо
ЧАЈНА, печеница, српска кобасица, виршле, део су асортимана производа којима на декларацији пише да су произведени у радионици за прераду меса на Факултету ветеринарске медицине у Београду.
Оно што их разликује од осталих прерађевина је да су направљене од правог меса и по традиционалним рецептима, без додатака. На свим производима раде студенти, мада комерцијалне продаје нема. Ипак, прерађевине ће се служити гостима Факултета у одређеним приликама.
Према речима др Бранка Сувајџића, асистента на Катедри за хигијену и технологију намирница анималног порекла, у експерименталној радионици укуса, како је зову, производе се сухомеснати и ферментисани производи од меса.
- У радионици ће се правити чајна кобасица, печеница, виршле, српска кобасица, крањска - наводи професор Сувајџић. - Разликују се зато што су квалитетнији, јер се праве од меса прве категорије. За сухомеснате производе и ферментисане кобасице, користимо традицоналне технологије производње. Од додатака се користи само кухињска со и разни зачини.
Будући доктори ветеринарске медицине у радионици имају праксу од две недеље, која је изузетно битна током школовања.
- Осим производње, студенти раде сензорску, микробиолошку и хемијску анализу производа које направимо у нашој радионици - објашњава др Сувајџић.
- То њима значи много. Осим у радионци, део праксе обављају и у индустрији.
Меснати специјалитети из радионице Факултета ветеринарске медицине, неће бити у слободној продаји. Прилику да пробају ђаконије направљене по рецептима наших бака, већ у септембру имаће гости ове високошколске установе на свечаности поводом обележавања Дана факултета. У плану је да се направи радионица за прераду млека, где би се правили ферментисани производи од млека, као и сиреви. То би требало да заживи следеће године. На катедри за биологију, Факултет има свој пчелињак, где се прави мед. Студенти, током студија, уз учење о болестима и лечењу пчела, пролазе кроз цео поступак производње меда.
КРАЋЕ СТУДИЈЕ
НОВА школска година почеће са новим наставним програмом са краћим студијама и више практичне наставе. Суштина је образовања стручњака спремних да из амфитеатра иду одмах у ординацију или на фарму. Уместо шест, за бруцоше који ове године уписују факултет, студије ће трајати пет и по година. Већ од прве године, будући ветеринари ће ићи у лабораторије и клинике, што до сада није био случај. У трећој почиње озбиљан практични рад, који је раније био "резервисан" за четврту годину.
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ
О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.
15. 12. 2024. у 13:55
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
"ОДВЕЛИ СУ МЕ У ШАТОР, ОДУЗЕЛИ ПАСОШ" Наша певачица очи у очи са Гадафијем: "Нисам била свесна шта се дешава"
ПЕВАЧИЦА је била веома млада и није била свесна шта се дешава...
16. 12. 2024. у 09:20
Коментари (0)