НА РАДНОМ МЕСТУ ОД ПРВЕ ГОДИНЕ: Угоститељско-туристичка школа постаје регионални тренинг центар
УЧЕЊЕ кроз рад, мото је Угоститељско-туристичке школе која је већ деценијама лидер у образовању кадрова ове струке, не само у Србији, већ и у региону.

Фото: Н. Скендерија
Већ од прве године, ђаци практична знања стичу у будућем радном окружењу у непосредном контакту са гостима, тако да из школских клупа излазе спремни да одмах почну да раде. Захваљујући педигреу који је годинама стицала, школа ће постати Регионални тренинг центар. Процедура за добијање овог престижног статуса је у току и ради се у сарадњи са Канцеларијом за дуално образовање.
Сваке године за упис се тражи место више, али због ограничених просторних капацитета, то је немогуће. Зграда је из 1939. године и заштићена је законом, а школска радионица Хотел "Палас" из давне 1923. године, такође под заштитом. Обе зграде вапе за реконструкцијом. Поред ове две, школа би требало да добије и трећу зграду у Бранковој улици, где се налазила Кожарска школа. Држава планира да у сва три објекат уложи озбљна средства како би се побољшали услови за наставу. То ће значити и упис већег броја ученика. Али, већ у предстојећем уписном року ковта ће бити већа за два одељења.
- Регионални тренинг центар биће по угледу на некадашње савезне центре за обуку - истиче Игор Гвозден, директор школе. - Осим ученика, едуковаће се и обучавати и наставници, као и колеге из привреде. Оно што даје конкурентску предност нашим ђацима је да су од првог дана свог школовања у живом раду са гостима. Имају практичну наставу, која је интегрисана у пословање наше школске радионице и сарадника из привреде. Они постају компетентни и самосталну у раду веома брзо. Почињу да раде још у школи, а имају проходност и на све факултете.
Гвозден истиче да углед, које је школа стекла носи са собом и одговорност да се та позиција задржи, али и да буду још бољи. Са братским школама у Скопљу и Бањалуци основали су Међународну федерацију угоститељско туристичких школа, којој се одмах по оснивању прикључиле образовне установе из 11 земаља. Школа је у међународној размени са Словенијом. Наши ђаци друге године су показали да су много бољи од матуранта из Словеније, а ранг иснад су и од вршњака из Хрватске.
ОСНИВАЊЕ ШКОЛЕ
-Краљ Александар је замолио шефа тајне полиције Ђорђа Миличевића да покрене иницијативу да се направи угоститљска школа, јер су потребе тадашње привреде биле да се обуче кадрови, уведу стандарди у раду, да се компетенције подигну, да би се тадашња држава представила себе у најбољем светлу - открива Гвозден. - Успешни привредници, гостионичари, хотелијери дали су допринос у новцу, а од сваке продате флаше пива део је ишао за изгадњу школе. То што је тада била потреба и сад је актуелно. Да у угоститељској привреди стандардизујемо услугу због представљања државе, културе, традиције и услуге, како би држава била представљена у накјбољем светлу, а и донело зараду.
- Наш народ има тај осећај за гостопримство, домаћински, пријатљски, искрен став - истиче Гвозден. - Немате доброг угоститеља ако није добар човек. Гост то препознаје, нико не желе да их неко такав услужи, нити тај зна да услужи и пружи квалитетну услугу. Управо је то та чаробна формула. Пружајући изузетну, квалитетну угоститељско-туристичку услугу пружамо најбоље средње стручно обрзаовање у школској радионици. И обрнуто, пружајући добро, квалитетно образовање, гостима пружамо најбољу услугу.
У школској радионици раде и ученици и наставници. Међу предавачима је много бивших ђака, које своје знање и искуство преносе на нове генрације.
ЛИЧНА КАРТА
Сваке године у Угоститељско-туристичкој школи се тражи место више за упис. Посебно, када је у питању најпопуларнији образовни профил - кулинарски техничар.
Од септембра у школи ће бити 45 одељења са више од 1.200 ученика, без ванредних који се школују на образовним профилима - конобар, кувар, посластичар, туристички техничар, кулинарски техничар, угоститељски техничар,
- Наш наставник струке не може да зарђа, као у неким другим школама, да понавља и учи децу оно што је било пре 30 година - категоричан је Гвозден. - Зна се шта је база, основ, али тендеције и савремени трендови захтевају да наставнци стручних предмета себе мењају, поготово што су промене јако брзе. Наши угоститетљски техничари су, рецимо, изузетни познаваоци вина и винске карте. Наставници су у контакту са гостима сваки дан, по њиховим жељама успостављају стандард рада. Они су ти који то што гостима треба и што су новине било да је у питању опрема, неки нови начин услуживања и нешто друго везано за струку, на крају преточе у наставне планове и програме, да би то све било савремено и актуелно. Само на тај начин ће наши ђаци ће увек бити адекватни потребама привреде.

ОГЛАСИО СЕ ОРБАН: Издао велико упозорење због Ирана
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан упозорио је да би, у случају да се Иран распадне због тренутног рата, регион могао да постане неуправљив и ван контроле, што би имало озбиљне глобалне последице.
20. 06. 2025. у 10:34

ЖЕСТОКА ПРЕТЊА ТРАМПУ ИЗ МОЋНЕ ДРЖАВЕ: Ако се САД укључе у рат, напашћемо вас
МОЋНА шиитска милиција из Ирака, Катаиб Хезболах, која има подршку Ирана, запретила је нападима на америчке војне базе широм Блиског истока уколико се администрација Доналда Трампа одлучи да интервенише у евентуалном сукобу између Израела и Ирана.
20. 06. 2025. у 09:27

ДУШАН У ШОКУ: Шта је Трамп питао Влаховића
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп угостио је у Овалном кабинету екипу Јувентуса, а онда поставио шкакљиво питање Влаховићу и друговима.
19. 06. 2025. у 10:33
Коментари (0)