МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ ДЕЈАН ВУК СТАНКОВИЋ НАЈАВИО: Проширићемо капацитете Студентског града
Министар просвете Дејан Вук Станковић посетио је данас Студентски град "Београд", где је уручио дипломе полазницима "Школе кувања" из генерације 2024-25. година, а у оквиру образовног програма за одрасле и пожелео срећу новим полазницима из четврте генерације те школе у предстојећој школској години.
Дејан Вук Станковић / Фото Танјуг
Вук Станковић је заједно са директором Студентског центра "Београд" Гораном Минићем уручио дипломе најбољим полазницима за генерацију 2024-25. година, Светлани Анђелковић, као и Џеврија Исаки и Дражену Добрати.
Министар је том приликом истакао значај практичних знања и вештина које полазници могу да стекну кроз такве програме, посебно у области кулинарства, оценивши да је куварско умеће резултат дугогодишњег искуства, али да је квалитетна основа кључна за даље усавршавање.
"Наравно, да је куварско умеће ствар дугогодишњег искуства, али када су почетни кораци у сваком образовању, па и у стицању ове вештине, на прави начин постављени, онда је и само стицање искуства и само овладавање том вештином много лакше и једноставније", казао је он.
Министар је полазницима "Школе кувања" саветовао да искористе прилику за учење кроз праксу и нагласио да такве вештине могу да постану и њихов професионални позив.
"Живот у Студентском граду, који ја нажалост током студија нисам осетио јер сам из Београда, носи читав низ предности зато што заједно растете са својом генерацијом, имате успоне и падове заједно са њом, стичете и сопствена лична искуства, али и неку друштвену, а и ширу политичку зрелост заједно", рекао је министар.
Вук Станковић је истакао да ресорно министарство планира да у сарадњи са партнерима ради на проширењу капацитета Студентског града у наредним годинама, нагласивши да је тај студентски комплекс један од најзначајнијих места студентског живота, захваљујући таквом садржају, а и другим садржајима било спортског, било едукативно-културног карактера.
Директор установе Студентски центра "Београд" Горан Минић изјавио је да је основна делатност те установе обезбеђивање смештаја и исхране студената, али да се кроз праксу показала и потреба за додатним образовањем кувара.
"У нашим ресторанима, у 14 студентских ресторана, у реалним околностима на дневном нивоу припреми се између 20.000 и 25.000 оброка. Из тог искуства можемо рећи да се на овај начин припреми и потреба за едукацијом и образовањем посвећених и добрих кувара. Не само овде код нас у установи, већ и у целом угоститељском сектору, рекао је Минић.
Минић је навео да је из те потребе настала идеја о оснивању школе кувања, као једна врста иницијативе да се споји образовање и пракса, да се одговори на потребе тржишта, и да се да допринос друштву кроз нове могућности за стицање звања и запошљавања.
"Са поносом дочекујемо полазнике ове четврте генерације школе кувања и са тенденцијом и потврдом да је ова школа оправдала своја очекивања, да је почетна идеја била на правом месту и да ова школа наставља да расте у наредном периоду", казао је он.
Такође, нагласио је да је програм школе бесплатан и да траје девет месеци, са нагласком на практичну наставу
"Највећи аспект је на практичним часовима, на раду у нашим студентским ресторанима, на раду у комерцијалним а ла царте ресторанима и у хотелима. Да учимо кроз рад у реалним околностима, а опет уз неко врсту вођства од стране искусних професора и наших кувара", рекао је Минић.
Директор Студентског центра је указао и да је програм "Школе кувања" сертификован код Агенције за квалификације Републике Србије, као и да сви полазници након завршеног курса добијају сертификат о стручној оспособљености за кувара, који је у рангу трогодишње стручне школе за кувара.
Минић је нагласио да су неки од бивших полазника већ део њиховог тима, односно да је 13 полазника претходних година у тој установи и изразио наду да ће од 18 полазника који ове године крећу у школу кувања већи део њих своју пословну каријеру градити у објектима Студентског града.
Препоручујемо
ЗЛАТНИ ИНДЕКСИ ЗА ГЕНЕРАЦИЈУ '75: Свечаност на Машинском факултету
24. 11. 2025. у 11:47
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
НА ТРГУ ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ Објављено колико ће град платити Мерлину за концерт у "најлуђој ноћи"
Већина певача дочек Нове године проводи радно јер је ово својеврсна прилика да зараде огромне хонораре, који су неретко и по неколико пута већи у односу на стандардне.
29. 11. 2025. у 17:35
Коментари (0)