КИНЕСКИ НАУЧНИЦИ СТВОРИЛИ МИРИСНИ КИКИРИКИ: Приноси остали исти, али се једна ствар променила

Јована Шведић

15. 03. 2025. у 10:13

Научници из кинеске Хенанске академије пољопривредних наука у и њихови партнери користили су CRISPR-Cas9 методу уређивања гена како би по први пут створили мирисни кикирики.

КИНЕСКИ НАУЧНИЦИ СТВОРИЛИ МИРИСНИ КИКИРИКИ: Приноси остали исти, али се једна ствар променила

Фото: Free Images Pixabay

Циљали су два гена, AhBADH1 и AhBADH2, који иначе спречавају производњу 2-ацетил-1-пиролина (2-АП), једињења одговорног за јак мирис пиринча.

Искључивањем ових гена у кикирикију, успешно су произвели линије са знатно вишим нивоима 2-АП и израженим ароматичним мирисом.

Ово је постигнуто мутацијама у све четири копије гена AhBADH1 и AhBADH2.

Мирисне линије кикирикија не само да су имале жељени мирис, већ су показале и друге повољне особине.

Имале су тамнију боју омотача семена и знатно већи садржај уља у поређењу са обичним кикирикијем.

Док су други агрономски фактори, попут приноса, остали непромењени, промене у садржају уља и боји семена сугеришу да ови гени могу играти улогу и у другим аспектима развоја кикирикија.

Даља анализа потврдила је успешност уређивања гена и показала одсуство нежељених ефеката, отварајући пут за развој нових сорти мирисног кикирикија.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ТРАМП ОСТАО У ШОКУ: Ево шта је управо урадио Џеј Ди Венс, потпредседник САД (ВИДЕО)