ЈЕДНАКО ЈАКА КАФА С МАЊЕ ЗРНА: Наука каже да може, ево и како
КАДА би вам неко рекао да можете конзумирати мању количину кафе сваки дан, али и даље пити тај "чаробни" напитак исте јачине, да ли бисте то урадили? Наука каже да је то могуће, а техника уопште није компликована.

Фото: Промо
С порастом температура и нестабилним условима раста који угрожавају жетву кафе, научници траже начине да повећају ефикасност њеног кувања. Нова студија објављена у часопису "Физика флуида" открива да мала подешавања у техници сипања могу смањити количину употребљених зрна кафе до 10 процената, без жртвовања укуса.
Арнолд Матхијссен и колеге са Универзитета у Пенсилванији у САД испитали су како проток воде утиче на екстракцију кафепреко које се та вода прелива.
Идеја овог истраживања је заправо била да видимо да ли можемо да помогнемо да се нешто уради смањењем потребне количине кафе у зрну, уз одржавање исте количине екстракције, тако да добијете исту јачину кафе, објашњава Матхијсен за "Њу сајентист".
"МАГИЧНИХ" 50 ЦЕНТИМЕТАРА
Тим је открио да сипање воде полако повећава екстракцију повећавајући време контакта између воде и млевених зрна кафе. С друге стране, преспоро сипање има супротан ефекат, узрокујући да се талог кафе слегне, а екстракција опада.
Да би се то спречило, Матхијссен предлаже сипање млевене кафе са веће висине.
-Ако подигнете висину лонца са топлом водом, у основи можете добити више енергије за извлачење из гравитације, каже он. Повећана кинетичка енергија подстиче бољу циркулацију и помаже екстракцију кафе.
Експерименти су показали оптималне резултате на висинама до 50 центиметара. Више од тога доводи до опструкције тока и представља опасност од опекотина.
-Будите разумни. Прво, покушајте да будете спори. Затим подигните лонац са кључалом водом и идите што спорије можете, али не дозволите да вода престане, каже Матхијсен.
Ако се пажљиво користи, овај метод одржава укус и јачину уз смањење потрошње кафе за пет до 10 процената, са потенцијалом да уштеди потрошњу кафе за више од 1,3 милијарде евра годишње широм света.
(sputnikportal.rs)
БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели
Препоручујемо

VELIKO NAUČNO ОТКРИЋЕ: Проналазак на дну Велике плаве рупе запањило научнике (ВИДЕО)
09. 04. 2025. у 00:15

ШОК ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА! Месец се удаљава од Земље: Ево шта то значи за нас
08. 04. 2025. у 00:22

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)