ЗА ВРЕЛЕ ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Уз овај трик охладићете пиће за мање од пола сата и то без фрижидера
НИШТА не може упропастити добар летњи провод као топли напици. Срећом, постоји једноставан трик уз помоћ кога се пиће охлади за свега 30 минута.

Фото Pixabay free images
Топлији (и суви) дани које смо сви једва чекали коначно долазе, а значи и да ћемо више времена проводити на отвореном, дружећи се са пријатељима и члановима породице уз музику, добар роштиљ и - понеко пиво или друго (алкохолно) пиће. Како напитке охладити до идеалне температуре када близу немамо фрижидер или замрзивач?
КАКО НАЈБРЖЕ ОХЛАДИТИ ПИЋЕ
Најбржи начин за хлађење напитака не подразумева да имате некакав супер модеран расхладни уређај - све што вам је потребно јесте пар литара обичне воде са чесме, кибла (или пластична канта), кеса леда, коју можете купити на готово свакој пумпи или направити код куће, и - мало соли, показало је научно истраживање о коме је писао Дејли Мејл.
У воду треба сасути лед, а затим додати и со и све то добро измешати. Захваљујући соли, вода ће постати гушћа и имати нижу температуру мржњења - другим речима, вода ће бити у течном стању, а њена температура испод нуле, па ће се и пиће много брже хладити. Осим тога, овако слана вода ће се и спорије загревати, а значи да ће и пиће дуже бити хладно.
ПОЛА САТА У "ЧАРОБНОЈ СМЕСИ" И ПИЋЕ ЈЕ САВРШЕНО ОХЛАЂЕНО
До овог закључка који ће многима користити током лета научници су дошли након што су тестирали неколико начина хлађења пића - од стављања у обичну, хладну чесмовачу, преко стављања пића у воду са ледом, па све до држања напитака у фрижидеру или замрзивачу. Бројке које показују колико се пиће брзо хладило говоре више од речи.
У хладној води пиће се за пар минута охладило за 2,5 степени, док је за исто време на доњој полици фрижидера његова температура са 20 степени (колико је било у почетку) опала на 16,9. На средњој полици се пиће нешто брже хлади, али је убедљиво најбрже охладити га у води са ледом и сољу - за свега пола сата температура је са 20 степени пала на 1,6!
МНОГИ НАПИЦИ СУ ЗАИСТА УКУСНИЈИ КАДА СУ ХЛАДНИ
Међу напицима који су засигурно укуснији када су хладни "као таштина душа" свакако јесте пиво - при ниским температурама, алкохол у пиву формира пирамидалне облике око молекула воде, што доприноси бољем укусу. У идеалном случају, пиво би требало сервирати на температури до 3 степена Целзијуса, како би се отвориле његове укусне ноте.
Обично се и коктели служе добро охлађени и на леду, јер су тада укуснији, а важи и правило да се бела вина сервирају расхлађена, као и шампањац. Чак су и безалкохолна пића нјачешће укуснија када су хладна (посебно ако су она газирана), а многи чак ни воду не воле да пију собне температуре.
(рт.рс)
БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели
Препоручујемо

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Вештачка интелигенција исувише лако подлеже манипулацијама
26. 05. 2025. у 00:00

ВИШЕ ШТЕТЕ НЕГО КОРИСТИ: Ове здраве намирнице избегавајте пре спавања
25. 05. 2025. у 00:00

ДАЊУ САМ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА, НОЋУ СТРИПТИЗЕТА: "Мушкарци ме се превише плаше, сама сам последњих седам година" (ФОТО)
ЖЕНА по имену Хејли Хупер открила је да јој самопоуздање „уништава“ љубавни живот јер мушкарци сматрају да је „превише застрашујућа“.
23. 05. 2025. у 18:06

ХРВАТ ПОГИНУО НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Био официр француске војске, борио се у Луганску
ТОНИ Херцег, Хрват из Босне и Херцеговине и официр француске војске, погинуо је 6. маја у Луганској области у Украјини.
23. 05. 2025. у 17:00

"ОД ТУГЕ ПОСЛЕ СМРТИ МУЖА ДОБИЛА САМ РАК" Тешка судбина наше истакнуте глумице
ЂУРЂИЈА Цветић, истакнута српска глумица, суочила се с тешким животним ударцима који су оставили дубоке трагове. Упркос свему, задржала је достојанство и снагу, због чега су је многи сматрали хероином српске глумачке сцене.
25. 05. 2025. у 13:31
Коментари (0)