ЗА ВРЕЛЕ ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Уз овај трик охладићете пиће за мање од пола сата и то без фрижидера
НИШТА не може упропастити добар летњи провод као топли напици. Срећом, постоји једноставан трик уз помоћ кога се пиће охлади за свега 30 минута.

Фото Pixabay free images
Топлији (и суви) дани које смо сви једва чекали коначно долазе, а значи и да ћемо више времена проводити на отвореном, дружећи се са пријатељима и члановима породице уз музику, добар роштиљ и - понеко пиво или друго (алкохолно) пиће. Како напитке охладити до идеалне температуре када близу немамо фрижидер или замрзивач?
КАКО НАЈБРЖЕ ОХЛАДИТИ ПИЋЕ
Најбржи начин за хлађење напитака не подразумева да имате некакав супер модеран расхладни уређај - све што вам је потребно јесте пар литара обичне воде са чесме, кибла (или пластична канта), кеса леда, коју можете купити на готово свакој пумпи или направити код куће, и - мало соли, показало је научно истраживање о коме је писао Дејли Мејл.
У воду треба сасути лед, а затим додати и со и све то добро измешати. Захваљујући соли, вода ће постати гушћа и имати нижу температуру мржњења - другим речима, вода ће бити у течном стању, а њена температура испод нуле, па ће се и пиће много брже хладити. Осим тога, овако слана вода ће се и спорије загревати, а значи да ће и пиће дуже бити хладно.
ПОЛА САТА У "ЧАРОБНОЈ СМЕСИ" И ПИЋЕ ЈЕ САВРШЕНО ОХЛАЂЕНО
До овог закључка који ће многима користити током лета научници су дошли након што су тестирали неколико начина хлађења пића - од стављања у обичну, хладну чесмовачу, преко стављања пића у воду са ледом, па све до држања напитака у фрижидеру или замрзивачу. Бројке које показују колико се пиће брзо хладило говоре више од речи.
У хладној води пиће се за пар минута охладило за 2,5 степени, док је за исто време на доњој полици фрижидера његова температура са 20 степени (колико је било у почетку) опала на 16,9. На средњој полици се пиће нешто брже хлади, али је убедљиво најбрже охладити га у води са ледом и сољу - за свега пола сата температура је са 20 степени пала на 1,6!
МНОГИ НАПИЦИ СУ ЗАИСТА УКУСНИЈИ КАДА СУ ХЛАДНИ
Међу напицима који су засигурно укуснији када су хладни "као таштина душа" свакако јесте пиво - при ниским температурама, алкохол у пиву формира пирамидалне облике око молекула воде, што доприноси бољем укусу. У идеалном случају, пиво би требало сервирати на температури до 3 степена Целзијуса, како би се отвориле његове укусне ноте.
Обично се и коктели служе добро охлађени и на леду, јер су тада укуснији, а важи и правило да се бела вина сервирају расхлађена, као и шампањац. Чак су и безалкохолна пића нјачешће укуснија када су хладна (посебно ако су она газирана), а многи чак ни воду не воле да пију собне температуре.
(рт.рс)
БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели
Препоручујемо

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Вештачка интелигенција исувише лако подлеже манипулацијама
26. 05. 2025. у 00:00

ВИШЕ ШТЕТЕ НЕГО КОРИСТИ: Ове здраве намирнице избегавајте пре спавања
25. 05. 2025. у 00:00

"ПОДСЕЋАМО ПОЛИЦИЈУ, ОСТАЛО ЈЕ ЈОШ 48 САТИ" Шешељ ће са српским четницима организовати уклањање барикада у Земуну
СРПСКА радикална странка (СРС) подсећа надлежне да је остало још 48 сати до испуњења рока који су дали полицији да ослободи центар Земуна од блокадера који блокадама обележавају границе Независне државе Хрватске.
07. 07. 2025. у 16:38

СКАНДАЛ! ПЛЕНКОВИЋ О УСТАШКОМ КОНЦЕРТУ ТОМПСОНА: "Поносни смо, једино он може да окупи пола милиона"
ПРЕМИЈЕР Хрватске Андреј Пленковић одржао је конференцију за медије након седнице Председништва Хрватске демократске заједнице (ХДЗ). Главна тема била је концерт Марка Перковића Томпсона на Хиподрому и усташка иконографија која се тамо могла видети, али и чути.
07. 07. 2025. у 18:33

"ПРОНАЦИСТИЧКА ПРОШЛОСТ, УСТАШКИ СИМБОЛИ" Французи о Хрватској после Томпсона: "Усташе убиле стотине хиљада Срба, Рома, Хрвата"
ФРАНЦУСКЕ новине "Le Monde" оштро су критиковале Хрватску после концерта Марка Перковића Томпсона, упозоривши да Хрватска показује све већу толеранцију према пронацистичкој прошлости из времена НДХ.
08. 07. 2025. у 17:43
Коментари (0)