ЉУДИ ЗА САДА ОСТАЈУ ДА КУВАЈУ: Дубаи отвара први ресторан којим ће управљати вештачка интелигенција

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

10. 07. 2025. у 23:33

РЕСТОРАН "Вуху" у Дубаију у ком ће храну спремати људи, али ће мени, амбијент и услуга бити дизајнирани вештачком интелигенцијом, требало би да буде отворен у септембру недалеко од највише зграде на свету, Бурџ Калифе.

ЉУДИ ЗА САДА ОСТАЈУ ДА КУВАЈУ: Дубаи отвара први ресторан којим ће управљати вештачка интелигенција

Фото: Принтскрин

Храну у ресторану ће за сада спремати људи, али све остало, од менија до амбијента и услуге - биће дизајнирано кулинарским моделом заснованим на вештачкој интелигенцији под називом "Шеф Аиман".

"Аиман", комбинација речи "АИ" (вештачка интелигенција) и "човек" (ман) обучен је на основу деценија научних истраживања о исхрани, података о молекуларном саставу и више од хиљаду рецепата из различитих кулинарских традиција широм света, изјавио је један од оснивача ресторана "Вуху" Ахмет Ојтун Чакир, преноси Ројтерс.

Иако "Аиман" не може да проба или мирише јела као што то чини прави кувар, он функционише тако што разлаже јела на њихове основне елементе, попут текстуре, киселости и слично, а затим их поново саставља у необичне комбинације укуса и састојака, кажу његови програмери.

Ове прототипове затим усавршавају људски кувари који пробају комбинације и дају смернице, у процесу који предводи познати кувар из Дубаија Рејф Отман.

"Њихови одговори на моје предлоге помажу ми да унапредим разумевање онога што функционише ван оквира самих података", објаснио је Отман у интервјуу за интерактивни АИ модел.

Циљ, кажу творци "Аимана", није да се замени људски елемент у кулинарству, већ да се он унапреди.

"Кувари неће бити замењени, али верујемо да ће (Аиман) уздићи идеје и креативност на виши ниво", рекао је Ојтун Чакир, који је такође извршни директор компаније за угоститељство Гастронаут.

Он је додао да је "Аиман" дизајниран да развија рецепте који поново користе састојке које ресторани често бацају, попут остатака меса или масти.

Дугорочно гледано, оснивачи "Вухуа" верују да би "Аиман" могао добити лиценцу за примену у ресторанима широм света, чиме би се смањио отпад из кухиње и побољшала одрживост.

(sputnikportal.rs)

БОНУС ВИДЕО - Потрага за деловима тела код Лазаревца

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

Коментари (0)

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА - ПАРАДИГМА МОДЕРНОГ ПОСЛОВАЊА