КАКО ПОСТЕПЕНО ПОСТАЈЕМО ОТПОРНИ НА КОФЕИН: Шта да урадимо да нас кафа поново разбуђује као пре

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

03. 10. 2025. у 23:33

БАШ као што и на одређене врсте лекова са временом постајемо отпорни, тако постајемо отпорни и на кофеин - шољица кафе која нас је некада разбуђивала више не ради посао. Како долази до овог ефекта, који је преломни тренутак и како да повратимо "магичну" разбуђујућу моћ кафи?

КАКО ПОСТЕПЕНО ПОСТАЈЕМО ОТПОРНИ НА КОФЕИН: Шта да урадимо да нас кафа поново разбуђује као пре

Foto: Profimedia

Кофеин се не налази само у кафи - ово једињење постоји и у чају (зеленом и црном), енергетским напицима, чоколади и другим посластицама са какаом, као и појединим додацима исхрани и лековима. Захваљујући кофеину у нашем телу расте ниво енергије, али се, након дужег коришћења, постепено јавља и зависност, а одмах за њом и резистентност.

ТАНКА ЈЕ ЛИНИЈА ИЗМЕЂУ ЗАВИСНОСТИ ДО ОТПОРНОСТИ НА КОФЕИН

Како кофеин има моћ стимулисања организма, сасвим је логично да се са временом навикавамо на његово присуство - без кафе смо џангризави, поспани, нефункционални. Међутим, мало помало, што више кофеина уносимо у организам, то нам га више тело и тражи - управо је ово тренутак када из фазе зависности прелазимо у фазу отпорности.

Ова појава је сасвим природан физиолошки одговор на константно присуство стимуланса. Када ће он настати је врло индивидуална ствар - у просеку одраслој особи треба око неколико недеља да стекне зависност, а затим и отпорност на ово "магично" једињење. Како препознати да је дошло до резистетности објасила је руски нутрициониста Ана Ужегова.

 

СИМПТОМИ РЕЗИСТЕНЦИЈЕ НА КОФЕИН И ШТА ЈЕ НАЈБОЉЕ ЧИНИТИ АКО ДО ЊЕ ДОЂЕ

Најлакше је препознати отпорност на кофеин по томе како се понаша организам: "Уколико је приметан пад енергије испраћен главобољама и појачаном раздражљивошћу, а ни један од симптома не пролази ни након попијене шољице кафе (или другог напитка), највероватније се налазите у фази резистентности", наводи стручњак у интервјуу за руски портал РБК.

Са отпорношћу организма на кофеин се треба борити: за повратак осетљивости на једињење најбоље би било потпуно се одрећи уноса кофеина на период од најмање 2, а оптимално и до 4 недеље. Како би се спречила апстиненциона криза (која се јавља када себи нешто нагло укинемо) саветује се постепено "скидање" са кофеина, а ако је потребо, потражити и помоћ стручњака.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НЕКА ЈЕСЕН БОЉЕ ЗВУЧИ УЗ АУДИО БМ