ДА ЛИ ЈЕ ПРОКЛИЈАЛИ КРОМПИР БЕЗБЕДАН ЗА ЈЕЛО: Научите како да препознате опасне и безбедне клице

В.Н.

06. 11. 2025. у 17:14

ПРОКЛИЈАЛИ кромпир може изгледати застрашујуће, али не значи одмах да је неупотребљив. Мале израслине настају природним процесом клијања, посебно када кромпир стоји на топлом и светлом месту.

ДА ЛИ ЈЕ ПРОКЛИЈАЛИ КРОМПИР БЕЗБЕДАН ЗА ЈЕЛО: Научите како да препознате опасне и безбедне клице

Foto: Profimedia

Док клице саме по себи нису опасне у малим количинама, зелене површине и веће клице садрже соланин и чаконин – токсине који могу изазвати пробавне сметње и главобољу.

Како препознати безбедан проклијали кромпир?

Ако је кромпир чврст, клице мале и гомољ није зелен, довољно је одрезати клице и гулити кромпир пре термичке обраде. Кување, печење или пржење додатно смањује ризик и чини кромпир потпуно јестивим и безбедним, чак и када проклија.

Када бацити кромпир?

Мекани, наборани кромпири с пуно клица или зеленим деловима под кором не вреди чувати. Они су изгубили храњиве материје и могу да крију опасне количине соланина, чак и када је у питању мање проклијали кромпир.

Превенција клијања је једноставна:

– Чувајте кромпир на хладном, тамном и сувом месту, идеално између 6 и 10 °Ц.

– Не стављајте га у фрижидер – прениска температура мења укус и текстуру.

– Држите кромпир одвојено од лука јер гасови из лука убрзавају клијање.

– Редовно проверавајте залихе и користите старије кртоле пре новијих.

Правилно руковање проклијалим кромпиром може спасити вашу залиху и спријечити бацање хране. Мале клице нису смак света – само их пажљиво уклоните и уживајте у свежем, храњивом кромпиру.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.

27. 11. 2025. у 18:47

Коментари (0)

ДР НОВОСТИ: Револуција у трансплантацији косе