КАКО СЕ КУВА ТЕСТЕНИНА: Научиници кажу да годинама погрешно то радимо

В.Н.

08. 11. 2025. у 15:18

НАУЧНИЦИ су открили да већина људи погрешно кува тестенину јер додаје премало соли. Сазнајте тачну количину соли која даје савршено куване шпагете и спречава њихово распадање.

КАКО СЕ КУВА ТЕСТЕНИНА: Научиници кажу да годинама погрешно то радимо

Фото Shutterstock

Ако сте мислили да знате како се кува тестенина, научници тврде да сте — све време грешили! Ново истраживање показује да већина људи додаје премало соли у воду, и управо ту лежи тајна савршено куваних шпагета.

Према студији коју преноси Даилy Маил, идеална количина соли износи 7 грама по литру воде, што одговара отприлике једној и четврт кашичици. Таква количина не утиче само на укус, већ и на структуру тестенине — спречава да се шпагети распадну током кувања и задрже ону савршену “ал денте” текстуру.

 - Открили смо да со не само да побољшава укус тестенине, већ и снажноутиче на њену микроструктуру, чинећи искуство обедовања пријатнијим. Оптимална количина соли је 7 грама по литру воде, а ако кувате већу количину тестенине, потребно је и више воде - објашњава др Андреа Скоти, предавачица физичке хемије на Универзитету Лунд за Дејли Мејл.

Истраживачи су такође открили да је идеално време кувања десет минута — тада је тестенина савршено кувана: ни премекана, ни претврда.

Студија објављена у часопису Фоод Хyдроцоллоидс истиче и важност глутена, који у обичним шпагетима делује као заштитна мрежа која чува скроб и спречава да се тестенина претвори у лепљиву масу.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.

27. 11. 2025. у 18:47

Коментари (0)

ДР НОВОСТИ: Револуција у трансплантацији косе