МЕСИЋЕ СЕ ХЛЕБ ОД ЦРВА БРАШНАРА: Полемика после одлуке Брисела да дозволи коришћење брашна од инсекта у људској исхрани

Хоће ли ускоро у тањирима за трпезом имати производе настале од ларве црва брашнара?

МЕСИЋЕ СЕ ХЛЕБ ОД ЦРВА БРАШНАРА: Полемика после одлуке Брисела да дозволи коришћење брашна од инсекта у људској исхрани

Фото: Профимедиа/Илустрација

Европска унија је управо дозволила коришћење овог брашна у људској исхрани и оно би убрзо могло да се нађе у различитим производима којима се храни људски род, на етажерима супермаркета.

Иза латинског израза "тенебрио молитор" крије се, у ствари, инсект брашнар који је познат и као велика штеточина у складиштима. У ЕУ би сада да његово присуство окрену у општу прехрамбену корист. Од понедељка, могуће је брашно од његових ларви додавати у различите производе у широкој употреби, као што су хлеб, тестенине, кексови и колачи, али и компоти и сиреви.

Ова одлука изазвала је салву негодовања, не само на друштвеним мрежама, већ и међу политичарима, нарочито онима који заступају европскептичне ставове. Али, и не једино међу њима. Устали су многи који сматрају да ће нас "ЕУ сада натерати да једемо црве". Појавиле су се и многобројне дезинформације с тим у вези. Али, чињеница је да ће брашна од црвића у храни – бити.

У Бриселу су прецизирали да је искључиво на корисницима да одлуче да ли ће јести ово брашно или не. Предвиђена је стркитна процедура обележавања и истицања на амбалажи. Треба сада, само, то и прочитати и обратити пажњу приликом куповине. Писаће "Брашно од целих ларви Тенебрио молитор третираних ултраљубичастим зрацима". Ларве ће, наиме, бити пропуштане кроз УВ зраке, да би се повећала количина витамина Д.

НЕМА ПОМАМЕ ЗА СКАКАВЦИМА

Дозвола за употребу ларви брашнара није преседан у ЕУ. Пре четири године дозвољено је коришћење других инсетаката, као што су скакавци, па чак и ларве брашнара, али у целом облику, у виду грицкалица. То, међутим, није наишло на добар пријем, па се тржиште веома слабо развија.

Овог брашна неће бити пуно, мада некима и сама помисао на то изазива гађење. Дозвољено је од 1 до 4 грама на сто грама производа, како су прецизирали у Европској комисији. Брашна од лаври црва моћи ће да буде до 4 одсто у хлебу и колачима, 3,5 одсто у тестенинама и компоту и 1 одсто у сиревима. Ове "умерене" количине су одређене да се не би мењао укус производа, а да би се, с друге стране, повећала алтернатива у извору протеина. Уз то, ове црве је релативно лако узгајати, уз мало трошкова и негативног утицаја на човекову околину.

Из Европске комисије уверавају да је овако произведено брашно сигурно за људску исхрану. Пре издавања дозволе, Европска агенција за безбедност хране је извршила детљна испитивања. Једини ризик је могућа алергичност код неких особа, па ће, између осталог, на амбалажи морати да буде наведена и листа алергена, када се користи овакво брашно.

Све ово представља и праву малу револуцију у људској исхрани. Овде подсећају да Европљани немају навику да једу инсекте, за разлику од неких других поднебља где су они, нарочито скакавци, права посластица. Изузетака, ипак, има, поупут сира "казу марцу" са Сардиније и Корзике, правог деликатеса, у коме се гаје ларве сирних мува, и то целе, које уз то још нису самлевене у брашно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ХРВАТИ СЕ НАСЛАЂУЈУ: Због Путинове љубавнице оставку поднела позната Рускиња