БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА: Ево како да је умесите и украсите по старим обичајима за које се верује да доноси новац у кућу
ШТА год да правили за Божић, божићна чесница је та која мора да се спреми на овај велики празник.
![БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА: Ево како да је умесите и украсите по старим обичајима за које се верује да доноси новац у кућу БОЖИЋНА ЧЕСНИЦА: Ево како да је умесите и украсите по старим обичајима за које се верује да доноси новац у кућу](/data/images/2024-01-04/440264_shutterstock-1241706997_fmob.jpg)
Фото Shutterstock
Божићна чесница је главна звезда божићне трпезе. Домаћица на божићно јутро меси округли хлеб, у који се традиционално ставља новчић за привлачење богатства, парченце свињског меса, откинуто од печенице, парченце бадњака за благостање и мир у дому и разни ситни предмети.
Верује се да ће особа која пронађе новчић у божићној погачи бити посебно срећна у наредној години, а новчић се чува следећих 12 месеци.
У неким крајевима, за мешење теста за чесницу користи се вода уместо млека, а доноси се на божићно јутро са извора или из бунара, у које се баца прегршт жита. Такође, негде се верује и да брашно треба узимати само из пуне вреће, али у данашње време се такав обичај скоро потпуно изгубио.
У источној и јужној Србији, домаћини рукама улепљеним од теста хватају воћке, кошнице и стоку, како би били што плоднији током целе године.
Највећи број људи ће неизоставно у хлеб ставиља новчић, јер се верује да доноси новац и срећу, као и парче бадњака, који ономе ко одломи парче са њим доноси плодност и добро здравље, а из истог разлога ставља се и дрен.
У неким крајевима, у чесницу се ставља кукуруз (због свиња), пасуљ (због оваца) и овас (због коња). Они који држе кокошке и другу живину, у своју чесницу стављају зрна пшенице.
Божићна чесница се меси на Бадње вече или на Божићно јутро, а једе се уз доручак на Божић, када се сви укућани окупе око свечане трпезе.
Прво га укућани окрећу међу собом три пута, а затим се чесница ломи и једе пре остале хране.
Ко пронађе новчић и бадњак, треба да га чува на посебном месту, док се пшеница, овас, пасуљ и кукуруз дају животињама због којих су и стављени у божићни хлеб. У неким крајевима верује се да ако се приликом печења чеснице тесто подигне изнад, на пример, кукуруза, те године ће он одлично родити.
Рецепт за традиционалну чесницу:
Потребно:
* 2 јаја, Фото Jutjub/Printskrin
* коцкица квасца,
* 500 мл млека,
* 1 кг брашна,
* мало соли и предмети које ћете ставити унутра
Припрема:
У мало млаког млека растопити квасац. Додати једно умућено јаје. Посолити и мешати уз постепено додавање брашна и доливање преосталог млаког млека да би се добило глатко тесто.
Након што се тесто добро измеси, покријте га чистом крпом и оставите да нарасте. Кад почне да нараста, изручите га на даску за мешење и благо премесите. Тесто за чесницу не треба да нарасте потпуно. Обликујте је као погачу и убаците новчић.
Пеците чесницу у подмазаном плеху. Постоје различити обичаји кад је реч о украшавању - можете је ишарати убодима мале гранчице или само премазати размућеним јајетом пре печења. Ако сте љубитељ традиције, вашу чесницу украсите симболима попут христограма, звезде, кругова или отиска кључева и чешља.
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
![СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат](/data/images/2020-11-25/41908_sergejtrifunovic0420022020_kf.jpg?time=1739359130)
СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат
ГЛУМАЦ и бивши председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић коментарисао је продају бизниса Драгана Шолака у Србији.
12. 02. 2025. у 12:02
![ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи](/data/images/2025-02-12/572152_jasna-bosnjakovic-nikad-nije-kasno_kf.jpg?time=1739372786)
ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи
ЈАСНА Бошњаковић, певачица и некадашња учесница шоуа „Никад није касно“, преминула је изненада у 48. години, на путу ка болници.
12. 02. 2025. у 16:05
![3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми? 3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми?](/data/images/2025-02-11/571873_vedrana-rudan-zoran-milanovic-marko-perkovic-tompson-foto-yt-printscreen-profimedia-ata-images-2_kf.jpg?time=1739290351)
3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: "Томпсон - то није будала! Наши 'хероји' су давно починили масакр, а чији смо ми?"
"ЧИЈИ смо ми? Питајте Загребачку банку, Привредну банку, питајте Хрватску народну банку... Питајте све оне који нам се свакодневно церекају са свих портала и реците, имате Хрватску."
11. 02. 2025. у 17:12
Коментари (0)