ПОСНА ГРЧКА ПИТА СА МАСЛИНАМА: Нема сочније и укусније, а прави се веома једноставно
Рецепт за елиопиту, необично грчко предјело које се прави веома једноставно, а укус и изглед обарају с ногу.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500 г готових кора
- маслиново уље за премазивање кора
За надев:
- 500 г црних маслина, добро опраних да не буду слане, очишћених од коштица и крупно исецканих
- 4 мање главице црног лука, ситно исецканог
- 2 чена ситно сецканог белог лука
- 1/2 везе ситно исецканог першуна
- 50 мл маслиновог уља
Припрема:
Претходно загрејати рерну на 170 степени. У шерпу додати 2 кашике маслиновог уља на средње јакој ватри. Динстати лук док се не карамелизује. Додати бели лук и динстати још 2 минута. Кад се охлади додати сецкане маслине и свеж першун. Промешати и оставити на страну. Поставити једну кору на радну површину, уздужно и премазати маслиновим уљем. Ухватити два доња угла и преклопити кору напола. Лагано премазати уљем. Ухватити два угла са десне стране, пребацити их на леву и поново преклопити на пола. Лагано премазати уљем, преокренути и лагано науљити и другу страну. Прстима згужвати кору техником штипања почевши одоздо па нагоре, отприлике 6 пута. Ставити препуну кашичицу надева са маслинама на једну страну коре. Затворити горњи и доњи део, а затим увити у ролну. Поставити питу на велики плех, обложен папиром за печење са преклопом надоле, остављајући размак између сваке од њих. Пећи око 30 минута док не постану хрскаве и златне боје.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНА ПИТА СА ПЕЧУРКАМА: Брзо се припрема и гарантује савршен укус
18. 12. 2024. у 07:00

ПИТА СА СИРОМ И КРОМПИРОМ: Спремите је на овај начин и уживаћете у укусу
07. 12. 2024. у 07:00

МАНАСТИРСКА, ПОСНА ПИТА НА ВОДИ: Сочна и сласна, за све прилике
03. 12. 2024. у 12:59

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)