ДА СУТРА БУДУ НА ТРПЕЗИ: Василице са медом - Слатко пециво које се традиционално прави за Мали Божић

Јована Васић

13. 01. 2025. у 07:00

Василице су слатко пециво који се код нас служи на Мали Божић.

ДА СУТРА БУДУ НА ТРПЕЗИ: Василице са медом - Слатко пециво које се традиционално прави за Мали Божић

Foto: Shutterstock

Меси се мекано тесто, а када се василице испеку преливају се медом, а ми предлажемо да поспете и шећером. Василице могу бити и слане и слатке, а многе домаћице их припремају као и божићну чесницу према старом рецепту за домаћи хлеб.

Састојци:

  • 800 г брашна
  • 200 г масти
  • 1 коцка квасца
  • 1 кашичица соли
  • 1 кашичица шећера
  • 300 мл воде
  • 2 кашичице меда

Припрема:

У млаку воду додајте измрвљени квасац и шећер и промешајте да се сви састојци лепо сједине. Оставите да се квасац активира неких 10 минута. У другој посуди сједините брашно, со и маст, па додајте активирани квасац и умесите глатко тесто. Поделите тесто на 8-10 једнаких делова и обликујте лоптице. Покријте крпом и оставите да одстоји још 20 минута.

Узмите једну лоптицу теста и танко развуците, па исеците траке. Остале лоптице мало спљоштите рукама, како бисте добили облике лепиња, па ставите траку од теста преко. Тепсију премажите уљем и поспите брашном, па ређајте василице. Покријте и оставите да нарасту још 10 минута.

Пеците у загрејаној рерни на 200 °C око 20 минута. Послужите василице преливене медом.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Џезверска - кафа која окупља