РЕЦЕПТ ЗА СВЕТОСАВСКЕ ПЕРЕЦЕ: Обичај је да се ово јело прави за Савидан

Јована Васић

26. 01. 2025. у 13:00

Сутра, 27. јануара обележава се Савиндан, празник посвећен Светом Сави.

РЕЦЕПТ ЗА СВЕТОСАВСКЕ ПЕРЕЦЕ: Обичај је да се ово јело прави за Савидан

Foto: Shutterstock

Према предању, Свети Саво је учинио пуно за српски народ, научио их је како да раде одређене послове, истрају у вери, а према једној легенди и како лакше да мељу пшеницу. Због тога од давнина постоји један стари и радостан обичај у знак захвалности Светом Сави, који се још задржао у неким деловима Србије - то је спремање светосавских переца.

Састојци:

  • 500 г меког брашна
  • 300 г оштрог брашна
  • 40 г коцка квасца
  • 1 кашичица шећера
  • 1 кашичица соли
  • 250 мл топлог млека (мења се са водом када пада на пост)
  • 300 мл топле воде
  • 100 мл уља
  • За премазивање: 1 јаје
  • За слани прелив: 3 касике меког брашна, 1 кашика соли, по потреби хладна вода

Припрема:

Две кашике меког брашна сипајте у топло млеко, па додајте мало шећера и квасац. Оставите да одстоји око 10 минута док квасац не надође. Помешајте брашно уље, со и додајте квасац, па умесите тесто руком, али тако да се не лепи и да не буде превише тврдо. Месите га и додајте брашно по потреби. Оставите тесто да одстоји око 30 минута и да надође, прекријте посуду крпом како би боље надошло.

Од добијеног теста правите мале куглице, па их прстима обликујте у дуг штапић. Смотајте у облик переце. Подмажите плех уљем или га обложите папиром за печење. Поређајте переце по плеху и оставите да одстоје око 10 минута. Рерну загрејте на 250 степени. Зато време направите слани прелив - помешајте со и брашно, па постепено додајте хладну воду и мешајте док не разбијете грудвице. Требало би да добијете густину попут смесе за палачинке.

Умутите јаје и премажите переце, па их убаците да се пеку. Када переце добију златну боју, по њима сипајте слани прелив, на сваку по мало, па вратите да се пеку још 5 минута да се слани прелив осуши. Пријатно!

Када се Савиндан обележава у среду или петак, онда се на овај празник пости и спремају се посне переце.

(sensa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НИКОЛА ЈОКИЋ ИГРА НАЈБОЉУ СЕЗОНУ У НБА: Ове бројке доказују да је бољи чак и од Мајкла Џордана (ФОТО)