РЕЦЕПТ ЗА СВЕТОСАВСКЕ ПЕРЕЦЕ: Обичај је да се ово јело прави за Савидан
Сутра, 27. јануара обележава се Савиндан, празник посвећен Светом Сави.

Foto: Shutterstock
Према предању, Свети Саво је учинио пуно за српски народ, научио их је како да раде одређене послове, истрају у вери, а према једној легенди и како лакше да мељу пшеницу. Због тога од давнина постоји један стари и радостан обичај у знак захвалности Светом Сави, који се још задржао у неким деловима Србије - то је спремање светосавских переца.
Састојци:
- 500 г меког брашна
- 300 г оштрог брашна
- 40 г коцка квасца
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица соли
- 250 мл топлог млека (мења се са водом када пада на пост)
- 300 мл топле воде
- 100 мл уља
- За премазивање: 1 јаје
- За слани прелив: 3 касике меког брашна, 1 кашика соли, по потреби хладна вода
Припрема:
Две кашике меког брашна сипајте у топло млеко, па додајте мало шећера и квасац. Оставите да одстоји око 10 минута док квасац не надође. Помешајте брашно уље, со и додајте квасац, па умесите тесто руком, али тако да се не лепи и да не буде превише тврдо. Месите га и додајте брашно по потреби. Оставите тесто да одстоји око 30 минута и да надође, прекријте посуду крпом како би боље надошло.
Од добијеног теста правите мале куглице, па их прстима обликујте у дуг штапић. Смотајте у облик переце. Подмажите плех уљем или га обложите папиром за печење. Поређајте переце по плеху и оставите да одстоје око 10 минута. Рерну загрејте на 250 степени. Зато време направите слани прелив - помешајте со и брашно, па постепено додајте хладну воду и мешајте док не разбијете грудвице. Требало би да добијете густину попут смесе за палачинке.
Умутите јаје и премажите переце, па их убаците да се пеку. Када переце добију златну боју, по њима сипајте слани прелив, на сваку по мало, па вратите да се пеку још 5 минута да се слани прелив осуши. Пријатно!
Када се Савиндан обележава у среду или петак, онда се на овај празник пости и спремају се посне переце.
(sensa)
Препоручујемо

ФАНТАСТИЧНО СЛАНО ПЕЦИВО СА ЗАЧИНИМА: Препоручујемо га за све прилике
21. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше
23. 12. 2024. у 07:00Новости онлине

ПОЉСКЕ ПИРОШКЕ: Пуњене сиром и кромпиром, а кувају се
19. 12. 2024. у 13:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ ЛЕПИЊЕ СА СУСАМОМ: Направите их сами по овом рецепту
14. 12. 2024. у 07:00

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

КРВАВИ ПИР 2001: Зашто је Непалски принц побио целу краљевску породицу?
НИСУ МУ дали да ожени жену коју је волео, а онда је почело да се шушка да ће му одузети и право на престо.
12. 09. 2025. у 13:24
Коментари (0)