РЕЦЕПТ ЗА СВЕТОСАВСКЕ ПЕРЕЦЕ: Обичај је да се ово јело прави за Савидан
Сутра, 27. јануара обележава се Савиндан, празник посвећен Светом Сави.

Foto: Shutterstock
Према предању, Свети Саво је учинио пуно за српски народ, научио их је како да раде одређене послове, истрају у вери, а према једној легенди и како лакше да мељу пшеницу. Због тога од давнина постоји један стари и радостан обичај у знак захвалности Светом Сави, који се још задржао у неким деловима Србије - то је спремање светосавских переца.
Састојци:
- 500 г меког брашна
- 300 г оштрог брашна
- 40 г коцка квасца
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица соли
- 250 мл топлог млека (мења се са водом када пада на пост)
- 300 мл топле воде
- 100 мл уља
- За премазивање: 1 јаје
- За слани прелив: 3 касике меког брашна, 1 кашика соли, по потреби хладна вода
Припрема:
Две кашике меког брашна сипајте у топло млеко, па додајте мало шећера и квасац. Оставите да одстоји око 10 минута док квасац не надође. Помешајте брашно уље, со и додајте квасац, па умесите тесто руком, али тако да се не лепи и да не буде превише тврдо. Месите га и додајте брашно по потреби. Оставите тесто да одстоји око 30 минута и да надође, прекријте посуду крпом како би боље надошло.
Од добијеног теста правите мале куглице, па их прстима обликујте у дуг штапић. Смотајте у облик переце. Подмажите плех уљем или га обложите папиром за печење. Поређајте переце по плеху и оставите да одстоје око 10 минута. Рерну загрејте на 250 степени. Зато време направите слани прелив - помешајте со и брашно, па постепено додајте хладну воду и мешајте док не разбијете грудвице. Требало би да добијете густину попут смесе за палачинке.
Умутите јаје и премажите переце, па их убаците да се пеку. Када переце добију златну боју, по њима сипајте слани прелив, на сваку по мало, па вратите да се пеку још 5 минута да се слани прелив осуши. Пријатно!
Када се Савиндан обележава у среду или петак, онда се на овај празник пости и спремају се посне переце.
(sensa)
Препоручујемо

ФАНТАСТИЧНО СЛАНО ПЕЦИВО СА ЗАЧИНИМА: Препоручујемо га за све прилике
21. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше
23. 12. 2024. у 07:00Новости онлине

ПОЉСКЕ ПИРОШКЕ: Пуњене сиром и кромпиром, а кувају се
19. 12. 2024. у 13:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ ЛЕПИЊЕ СА СУСАМОМ: Направите их сами по овом рецепту
14. 12. 2024. у 07:00

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".
02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)
ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.
02. 10. 2025. у 10:47

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: "Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић"
ХРВАТСКИ тениски ас Никола Пилић преминуо је у 87. години живота у Ријеци, а сахрањен је протеклог викенда у Опатији, граду у којем је провео последње дане живота.
02. 10. 2025. у 07:20
Коментари (0)